Forskningstorget: Kommunikasjon mellom kjønn

Kjønn, og kommunikasjonen mellom dem, er en nøkkel til å forstå mangfoldet av livsformer på Jorda.

Blåstrupehannens vakre farger kommuniserer med det motsatte kjønn. Foto: Bjørn Aksel Bjerke, NHM

Kjønn er en grunnleggende forskjell mellom individer. Den skaper spenninger, konkurranse og tiltrekning. Og forskjeller er selve fundamentet for evolusjon. Artene utvikler ikke bare tilpasninger til det ytre miljø, de formes også av kjønnskamp og tiltrekning til det motsatte kjønn.

Valg av en make er en viktig del av livet hos kjønnete organismer. For å sikre at dette valget blir best mulig, har det utviklet seg mange former for kommunikasjon. Hos dyr er visuell kommunikasjon ved for eksempel flott hodepryd eller kurtisespill vanlig. Det samme er lyd- og luktkommunikasjon. Men visste du at det også foregår kommunikasjon mellom kjønnscellene etter paringsakten?

Hvis du besøker Forskningstorget og teltet vårt på Universitetsplassen 19. og 20. september, kan du få et nærmere innblikk i hvordan vi og andre dyr kommuniserer både gjennom syn, lukt, lyd og ved hjelp av kjemiske signaler på cellenivå. Hvis dette gir mersmak, kan du også besøke oss på Tøyen og lære mer om dette spennende temaet i utstillingen Sexus – en utstilling om kjønn i Robert Colletts hus (Zoologisk museum).

Publisert 11. sep. 2014 15:56 - Sist endret 25. apr. 2022 13:36