Blogg

Publisert 21. juni 2024 10:17

Tidligere denne uken hadde vi et relativt spontant arbeidsverksted her på Naturhistorisk museum i Oslo. Vi fikk nemlig besøk av Jonas fra Havforskningsinstituttet! Han er interessert i å identifisere de vanligste mosdyrene de kommer over når de er ute i felt, og tok kontakt med oss for å høre om det var noen muligheter for samarbeid!

Et bilde av en mann i et labrom som ser på mosdyr under en lupe, med en kvinne som sitter ved siden av og ser gjennom fagbøker.
Her er Jonas godt i gang med å titte på mosdyrene. Ved siden av sitter sommerstudenten Lily og går gjennom mosdyrlitteratur. Foto: Mali Ramsfjell

Det var det jo selvfølgelig! Jo flere som har kjennskap til mosdyr jo bedre (ikke partisk i det hele tatt). Vi fikk kjapt planlagt et mini-arbeidsverksted som ble avholdt mandag 17 juni. Jonas hadde tatt ...

Publisert 29. feb. 2024 08:27

Om nom nom!

Visste du at mosdyr kan være snacks for andre skapninger? Blant annet er det en del nakensnegler som «jakter» på mosdyrkolonier de kan forsyne seg av.

Et eksempel er Onchidoris muricata som er den runde klumpen du ser i videoen. Her koser den seg med en Membranipora membranacea-koloni.

 

Video: Mali Ramsfjell

 

Kilde:
Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Onchidoris muricata (O.F. Müller, 1776). www.artsdatabanken.no/Pages/313967. Nedlastet <22/02/2024>

Publisert 8. feb. 2024 12:03

 Når man jobber med å identifisere organismer, så lærer man seg etterhvert hvilke karakterer som er viktige for å vite om det er den arten eller en annen. Dette gjelder også for mosdyr, som har en rekke trekk som er viktige for identifisering.

I første omgang skal jeg snakke litt om hvilke karakterer som ofte blir brukt når det gjelder identifisering av mosdyr som tilhører ordenen Cheilostomatida. Det finnes flere trekk som man kan bruke, men for å ikke gjøre denne teksten uendelig lang, så har jeg begrenset den til å inneholde de mest relevante karakterene.


Form og vekst

Hvordan en mosdyrkoloni ser ut og måten den vokser på er viktige trekk for å vite hva slags familier og slekter du har med å gjøre. For eksempel har du familien Bugulidae som der du har slekter og arter som danner oppreiste, skjøre og fleksible kolonier (Fig. 1). Mens i familien Escharellidae finner du gjerne litt mer robuste slekter og arter der koloniene vokse...

Publisert 8. des. 2023 08:01

 NorDigBryo-prosjektet er nå offisielt i gang! Sammen med våre samarbeidspartnere i Bergen (Universitetsmuseet) og Trondheim (NTNU Vitenskapsmuseet), så skal vi kartlegge mosdyrarter som har blitt samlet langs norskekysten!

Startfasen

Så hva har skjedd siden starten av prosjektet (dvs. april)? Jo, vi har fått låne prøver med mosdyr fra Universitetsmuseet i Bergen (tusen takk til Katrine og Jon!) for å prosessere disse. Prosessering vil innebære sortering av materiale, artsidentifisering og fotografering av de ulike mosdyrartene.

Etter å ha gått gjennom prøvene fra Bergen, så har vi har allerede fått en ganske lang liste med mosdyrarter som vi har fått identifisert, og mange har blitt fotografert med elektronmikroskop. Dette gjør artsidentifiseringen lettere, siden en del av de karakteristiske trekkene til mosdyrene kan være så små at du faktisk trenger et elektronmikroskop for å kunne se dem.

...