Arbeidsmetoder

Rik almeskog i Asker (Foto: Geir Söli, NHM)

I prosjektet vil vi i 2010 samle inn fluer og veps fra 6 nye lokaliteter, samtidig som vi vil gå gjennom tidligere fangster fra Oslofjordsområdet. Når man begynner å arbeide grundig med insektgrupper som det ikke tidligere har vært arbeidet særlig med i Norge, viser det seg nemlig at det ofte allerede finnes mange ukjente arter i museets samlinger.

Innsamling

For å samle inn insektene benytter vi både feller som står permanent på området, og feller som vi setter ut mens vi er på stedet. I tillegg benytter vi selvsagt den klassiske insekthåven. >>> Les mer

Identifisering

Det å identifisere arter er et arbeid som i stor grad krever gode luper og/eller mikroskop, og skjer derfor i hovedsak i laboratoriet. Ofte kan dette være en meget tidkrevende og vanskelig oppgave. For flere insektrupper finnes det bare en håndfull eksperter i verden.Derfor har vi inngått avtaler med eksperter i inn- og utland der vi ikke selv er gode nok.

Samlingsarbeid (kuratering)

Alle insekter som samles inn skal settes på nål eller plasseres i små glass med sprit. Hver nål eller hvert glass skal i tillegg utstyres med etiketter som forteller hva arten heter, hvor funnet er gjort (sted og naturtype) og av hvem. Da først er de klar til å innlemmes i museets samlinger hvor de senere kan studeres og kontrolleres.

Dataregistrering og formidling

Opplysningene om funnsted må være svært nøyaktig slik at hvert funn kan plottes nøyaktig inn på et kart. De ulike fangsstedene skal også klassifisert etter Naturtyper i Norge. Alle data legges så ut Artsdatabankens Artskart. På den måten kan alle få tilgang til de resultater som kommer ut av dette prosjektet.

Publisert 7. feb. 2010 10:42 - Sist endret 11. apr. 2022 20:26