Om Oslofjordprosjektet

Rik edelløvskog i Asker

Nytt og gammelt

I prosjektet vil vi i 2010 samle inn fluer og veps fra flere områder langs en strekning fra Svenskegrensen i øst til Langesund i vest. Samtidig vil vi også gå gjennom tidligere fangster som er gjort ved Oslofjorden. Når man begynner å arbeide grundig med insektgrupper ikke tidligere er godt undersøkt i Norge, viser det seg ofte at det allerede finnes ukjente arter i NHMs magasiner.

Utenlandske eksperter

Innen mange grupper av fluer og veps, kan det være en meget tidkrevende og vanskelig oppgave å identifisere ulike arter. For enkelte grupper finnes det bare en håndfull eksperter i verden. I tillegg til våre egne fagfolk, har vi derfor inngått avtaler med eksperter i inn- og utland der vi ikke selv er gode nok.

Resultatene skal ut på nettet

Alle insekter som samles inn og blir identifisert, skal settes på nål eller plasseres i små glass med sprit. Hver nål eller hvert glass skal i tillegg utstyres med etiketter som forteller hva arten heter, hvor funnet er gjort (sted og naturtype) og av hvem. Da først er de klar til å innlemmes i museets samlinger hvor de senere kan studeres og kontrolleres.

I tillegg skal disse opplysningene dataregistreres slik at funnstedet kan plottes nøyaktig inn på et kart. Alle funn blir gjort tilgjengelig for alle interesserte gjennom Artsdatabankens Artskart.

For en bedre forvaltning

Ved å kartlegge i detalj levested og forekomst til våre arter, vil vi i fremtiden bli bedre i stand til å ta vare på naturen omkring oss slik at vi sikrer levested for flest mulig arter, og fortsatt kan glede oss over en rik og levende natur med et mylder av små og store skapninger.

Artsprosjektet

Undersøkelsen inngår i Artsprosjektet som ble opprettet av Regjeringen i 2009. Artsprosjektet er begynnelsen på et systematisk og langsiktig arbeid for å øke kunnskapen om artene i norsk natur, og samtidig styrke landets kompetanse innenfor dette fagområdet (biosystematikk). Ansvaret for gjennomføringen av Artsprosjektet ligger hos Artsdatabanken.

Publisert 4. feb. 2010 14:26 - Sist endret 11. apr. 2022 20:26