Kunnskapsbase for forskning, undervisning og overvåking

Elektrofiske etter ørret og ørekyte ved utløpet av Øvre Heimdalsvatn. Foto: Reidar Borgstrøm

Det er en betydelig kunnskapsbasis for Øvre Heimdalen. Hele 160 vitenskapelige artikler er publisert internasjonalt, mens det er utgitt ca. 50 populærvitenskapelige og andre artikler på norsk (se bibliografi (Word)). I 2010 ble mars-utgaven av det internasjonale tidsskriftet Hydrobiologia i sin helhet viet forskningen ved Øvre Heimdalsvatn.

Professor Jan T. Lifjeld ved NHM, som har lagt en vesentlig andel av sin forskning til Øvre Heimdalen, fikk i 2003 Universitetet i Oslos forskningspris. Øvre Heimdalsvatn figurerer også i flere lærebøker.

Øvre Heimdalen er også mye brukt i undervisningssammenheng. Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) bruker området både for laveregradskurs i økologi og for masterkurs i fiskeforvaltning. Både UMB og Høgskolen i Telemark holder internasjonale sommerkurs.

Stasjonen er også brukt av videregående skoler til feltundervisning i biologi. Over 40 hovedfags- og masteroppgaver er gjennomført i Øvre Heimdalen, og minst ni doktorgrader baserer seg hovedsakelig på data fra området. I tillegg er fysiske data som vanntemperatur og vannføring lagret i NVEs database HYDRA.

Dataserien fra Øvre Heimdalsvatn omfatter mange komponenter og prosesser, både av fysisk, kjemisk og biologisk art. For å kunne dokumentere miljøendringer i sårbare høyfjellsområder er det nødvendig med langtids dataserier fra referanseøkosystemer.

Dette er sterkt understreket i rapporten "Lange tidsserier for miljøovervåking og forskning", utgitt av Norges forskningsråd i 2003. Blant de 276 serier som er vurdert er serien fra Øvre Heimdalsvatn blant de 10 prioriterte seriene. Øvre Heimdalen er relativt uberørt og er uten vei, noe som gir lite menneskelig ferdsel. Dette betyr at forskningsutstyr som er lagt ut i terrenget kan ligge uforstyrret.

Forskningsaktiviteten i Øvre Heimdalen markerte 50-årsjubileum i 2007 med et seminar på Bessheim, og i dag er det fortsatt en betydelig aktivitet ved stasjonen ved forskere fra NHM og andre institusjoner. Øvre Heimdalen fremstår som ett av Norges mest undersøkte høyfjellsområder, noe som er av stor betydning nasjonalt og internasjonalt for forskning, undervisning og overvåking.

Publisert 8. apr. 2010 14:39 - Sist endret 6. apr. 2022 14:31