Norges sommerfugler

Handbok over Noregs dagsommarfuglar og nattsvermarar.

Boken "Norges sommerfugler"

Aldri tidlegare har det vore laga ein så komplett norsk bok over ei insektgruppe. Boka presenterer alle våre dagsommerfuglar og nattsvermarar (storsommarfuglar).

Artar som finnast i våre naboland og som ein kan rekne med å dukke opp i Noreg, er også med i boka.

Boka behandlar 958 artar som attgjeve på 163 fargeplansjar. I tillegg er det fotografi i fargar av biotopar og sommarfuglar i naturen.

Der det er nødvendig for å bestemme art, er genitalia eller andre detaljar illustrert.

Utbreiinga til dei 874 norske artane visast på kart. Bokas fyrste del omhandlar sommarfuglane sine levevis og bygningstrekk, og gjer råd om innsamling og preparering.

Kjøp

Boka kan kjøpast i museumsbutikken eller bestillast frå nettbutikken naturogfritid.no.

Forfattarane

Leif AarvikLeif Aarvik, født på Gjøvik i 1954. Lærerutdannet. Har samlet og studert sommerfugler i Europa og Afrika. Ansatt ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, med ansvar for sommerfuglsamlingen. Faglig ansvarlig for innholdet i boka og forfatter av teksten. Han har stått for utvelgelsen av eksemplarer til fargeplansjene, og har lagd de fleste av micropreparatene som er avbildet.

Lars Ove HansenLars Ove Hansen, født i Drammen 1958. Cand. scient. i økologi fra Universitetet i Oslo. Begynte å samle sommerfugler da han var ung. Ansatt ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, der han har ansvar for samlingen av veps (Hymenoptera) og gresshopper (Orthoptera). Ansvarlig for layout, utbredelseskart, deler av teksten og utvelgelsen av naturfotografiene. Bidrar selv med mange av fotografiene.

Vladimir KononenkoVladimir Kononenko, født i Ukraina 1950. Doktorgrad i entomologi. Studert nattfly (fam. Noctuidae) i over 30 år og publisert mer enn 100 vitenskapelige artikler og bøker om denne gruppen. Arbeider ved Institute of Biology and Soil Science, Far Eastern Branch of Russian Academy of Sciences, Vladivostok, Russland. Han har fotografert preparerte dyr til fargeplansjene, redigert bildene og satt opp plansjene.

Smakebiter fra boka

Apollosommerfugl82. Apollosommerfugl

Parnassius apollo (Linnaeus, 1758)

Kjennetegn: 62-90 mm.

Utbredelse: Fennoskandia og fjellområder i Mellom-Europa og øst til Mongolia og Tian Shan-fjellene i Sentral-Asia. I Norge på Sørlandet og Østlandet. Den har forsvunnet fra kystområdene og de lavestliggende delene av Østlandet. Imidlertid holder den stand i dalstrøk fra Telemark til Gudbrandsdalen. I Jotunheimen finnes en egen form som går opp til 1400 m. I henhold til internasjonale avtaler er arten fredet.

Larve: På smørbukk (Sedum telephium); i fjellet lever den på rosenrot (Rhodiola rosea).

Imago: u.6-p.9, i bratte sørvendte skråninger. Ved siden av larvens vertsplante krever den tilgang på nektarplanter som tistler og knoppurt.

Sitronsommerfugl98. Sitronsommerfugl

Gonepteryx rhamni (Linnaeus, 1758)

Kjennetegn: 55-60 mm.

Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Tyrkia, Syria, og østover til Nepal og Tian Shan i Sentral-Asia. I Norge vanlig på Sørlandet og den sørlige delen av Østlandet; temmelig sjelden nord til Nord-Trøndelag.

Larve: På trollhegg (Frangula alnus) og geitved (Rhamnus catharticus).

Imago: 4-9, etter overvintringen om våren og etter klekkingen i juli; i åpen skog og skogbryn, på blomster i enger og hager.

Oppslåtte boksider

Publisert 29. okt. 2009 10:31 - Sist endret 20. apr. 2022 17:48