English version of this page

Mineralressurser på Svalbard

Aavatsmarkbreen ved Hornbækbukta, sett sørfra fra luften. Foto: N.J. Cook

Øygruppen Svalbard er et område mellom 74 - 80 grader nord og 10 - 22 grader øst, med et landareal på tilsammen 62,000 km2. Her finner vi et stort geologisk mangfold. Ca. 60% av overflaten er dekket av is (Bilde 1), men usedvanlig gode blotninger i andre områder har ført til en god forståelse av geologiske forhold. Svalbards geologi inkluderer for eksempel godt bevarte sedimentære sekvenser som er sjeldne eller fraværende i andre deler av Europa. Spitsbergen er den største øya i øygruppen, og kullressursene der har gitt industriell utvikling av Svalbard i det 20. århundre. Utnyttelsen av de imponerende kullreservene er i dag fortsett en hjørnestein i Svalbards økonomi. Oljeleting har i mer enn 50 år vært en viktig aktivitet i og rundt Svalbard, uten at olje har vært funnet så langt.

Det er kanskje ikke så godt kjent at Svalbards spennende geologi også inneholder en rekke andre forekomster av malmer og industrimineraler.

Mineralforekomster på Svalbard har tiltrukket seg oppmerksomhet fra geologer og prospekteringsselskaper i mer enn 100 år. Til tross for dette er påviste økonomisk utnyttbare forekomster forholdsvis få - ihvertfall opp til nå.

Blygruven "Gruben" er den største malmgruven på Svalbard. Den ligger nord for Antarcticfjellet på sørlige Bjørnøya. Foto: Tom V. Segalstad, 4 July 2000.

En første prospekteringsperiode tidlig i 20. århundre førte til begrenset gruvedrift av noen forekomster, hovedsakelig på blymalm (Bilde 2). Nylig er Svalbards potensiale for økonomisk utnyttbare malmforekomster undersøkt på nytt. Det har resultert i funn av en rekke nye mineralforekomster. Best kjent er kanskje gullforekomsten Svansen. Her har Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S søkt om tillatelse til å videreførere prospektering i form av diamantboring, ­ men uten positivt resultat til nå­.

Tom V. Segalstad og Nigel Cook ved Naturhistorisk museum har gjennomført forskning på en rekke mineralforekomster på Svalbard i de siste år.

Hovedmålet er å finne ut mer om forekomstenes mineralogi og dannelsesforhold. Våre samarbeidspartnere inkluderer Torfinn Kjærnet, tidligere ansatt hos Bergmesteren for Svalbard, og professor Krister Sundblad, Turku University, Finland. Flere mineralforekomster på Svalbard har vært dårlig beskrevet frem til i dag, og det er gjennomført få moderne studier av mange av disse. Dagens pågående forskning ­­ har derfor potensiale for spennende nye oppdagelser.

Mer om forskning på mineralressurser på Svalbard (Cook, Segalstad)

Publisert 10. mars 2009 12:45 - Sist endret 24. apr. 2022 07:09