Vi tok en prat med Anja om den grønne julefeiringa:
- Jeg er veldig glad i å gi bort hjemmelaget tomatsild, kan Anja røpe. Men hun kommer også med en liten advarsel, smertelig erfart: Et stort glass tomatsild hun hadde gitt en venn til jul, sto nærmest urørt i kjøleskapet da hun var på besøk i mai. Så: Kjenn din venn! Ikke gi bort mat du ikke vet at vedkommende liker - ellers blir det bare en ekstra kilde til matsvinn.
Vi påpeker at mange av julegavetipsene hun kommer med i foredraget (se video under) kunne vært tatt rett ut av 1970-tallets jul, er noe typisk 2020?
- Ja, mener Anja, gavekort på utleie av klær og sy-kurs er veldig i tiden. Også har jo digitale opplevelser du kan gjøre hjemmefra vært veldig 2020..
I en tid hvor vi alle blir oppfordret til å handle som aldri før, hva er de største hindrene for at vi gjør jula litt grønnere?
- To ting! For det første er det veldig enkelt og billig å kjøpe ting. For det andre er det kulturelt: De siste tiåra har vi vent oss til at jul er synonymt med å gi gaver, og gavene har blitt dyrere og finere. I alle fall har det vært sånn fram til nå: Kanskje er man i ferd med å nå en topp der det endrer seg, veksten har tross alt roet seg.
Til slutt fikk vi lov til å vise Anja rundt i museet, ekslusivt for henne siden korona-regler krever at vi holder stengt fortsatt. I siste del av utstillingen fikk hun svar på hvilken rolle hun kan spille i klimakampen: Påvirkeren!
Har du lyst til å se hele intervjuet - og foredraget til Anja - anbefaler vi at du setter av en halvtimes tid til dette opptaket fra Anjas besøk på Klimahuset:
Les mer: