Julens frukter

Appelsin og klementin


Latin: Former og kultivarer av Citrus sinensis og Citrus reticulata

I likhet med mange andre gamle kulturvekster har sitrusfrukter blitt dyrket så lenge at det er vanskelig å vite når de ble kultivert og hvor de opprinnelig kom fra. Ulike frukter har oppstått ved naturlig seleksjon og ved hjelp av menneskets foredlingsarbeid. Historien sier at klementin først ble oppdaget i Algerie rundt år 1900 i hagen til presten Clément Rodier, som den fikk navn etter. Andre mener at den har oppstått i Kina mye tidligere.

 

Appelsin betyr ”eple fra Kina”, og både den og andre sitrusfrukter har blitt dyrket i Kina i flere tusen år. Sitrusfrukter inneholder mye C-vitamin, og har blitt meget viktige i vårt kosthold i de mørke vintermånedene.

Dadler


Latin: Phoenix dactylifera

Dadler – ørkenens delikatesse – er fruktene til daddelpalmen. Tørkede dadler er vanlig til jul. Nå finnes det også ferske dadler til salgs. Frukten er (rent botanisk) et bær med seigt fruktkjøtt og et stort frø (normalt har bær mange frø). Et 2000 år gammelt daddelfrø ble i 2008 funnet ved Dødehavet. Det spirte!

 

Fiken


Latin: Ficus carica

Fikentreet er et løvfellende tre fra middelhavsområdet. Blomstene er små, uanselige og enkjønnete. De sitter i stort antall på innsiden av en hul, pæreformet, kjøttfull blomsterstand. Hele blomsterstanden danner en enkelt frukt, fiken (egentlig en fruktstand). Fruktene kan spises ferske eller tørkede.

Pollineringen hos fiken er en spennende tilpasning mellom dyr (en liten galleveps) og planter.

Pomerans


Latin: Citrus aurantium ssp. amara

For mer enn tusen år siden kom denne frukten med araberne til Europa fra sitt opprinnelige voksested i Sørøst-Asia. Pomerans er i nær slekt med appelsin, men den er noe mørkere i fargen og fruktkjøttet er surere.

Skallet har en spesiell bitter smak. Det brukes syltet ved baking, og som krydder i gløgg. Likørene Cointreau og Curacao smaksettes med olje fra pomerans.

Sukat


Latin: Citrus medica

Sukat er syltet og kandisert skall av en sitrusfrukt som heter cedrat. Den kalles også sukatsitron, sukatfrukt eller søtsitron. Skallet er spesielt tykt, og den indre delen av skallet er ikke like bitter som hos andre sitrusfrukter.

Opprinnelsen til navnet «sukat» er usikkert. Det kan komme av enten latin sucus, «saft», eller fra det hebraiske תוֹכּ סֻ , sukkōt, siden frukten tradisjonelt inngår i feiringen av denne jødiske høytiden, som kalles løvhyttefesten på norsk. Cedrat skal være den sitrusarten som har vært dyrket lengst rundt Middelhavet. Den ble antakelig innført fra India på 300-tallet f.Kr.

Foto: Wikimedia Commons