Julens nøtter

Hasselnøtt


Latin: Corylus avellana

Hassel vokser i Europa og Lilleasia. Selv om vi har vill hassel i Norge er det meste av det vi spiser importert. Hasselnøttene er sannsynligvis blant de eldste julegodtene i Norge, og den eneste av julens «nøtter» som er en ekte nøtt. Det vil si at den har et hardt fruktskall som ikke åpner seg ved modning, med ett frø inni.

En sjelden gang blir det to frø i nøtta. Da kan du finne en venn å spille filipine med og kanskje vinne en premie! Navnet på leken har ingenting med øygruppa Filippinene å gjøre, men er en forvanskning av det tyske ordet vielliebchen (lille hjertevenn), eller det litauiske filibas (et lite par). I gamle dager trodde man at om en gravid kvinne spiste en hasselnøtt med to frø, ville hun få tvillinger.

Mandel


Latin: Prunus dulchis

Mandelen er en sjelden gjest på nøttefatet i julen, men helt uunnværlig til marsipan, i kransekake og i grøten.

Mandeltreet kommer opprinnelig fra Midtøsten og Tyrkia, men dyrkes i dag mest i Spania og Italia, hvor mandelblomstringen er et fantastisk syn tidlig om våren. Mandel er heller ikke en ekte nøtt, men frøet i en steinfrukt. Det finnes to typer mandler: søt og bitter. Bitre mandler brukes bare i svært små mengder som smakstilsetning, men er populære hos giftmordere, spesielt i litteraturen. Søte mandler inneholder relativt lite fett og er rike på E-vitaminer og mineraler.

Paranøtt


Latin: Bertholletia excelsa

"Bare" et frø, men en utfordring å knekke! Paranøtt er et enormt tre fra de store regnskogene i Sør-Amerika. Her er den avhengig av å vokse i nærheten av en spesiell orkidé, som med sin sterke lukt tiltrekker seg bier som også kan pollinere paranøttblomsten. Paranøttene er ikke ekte nøtter, men frø inne i en hard og treaktig kapsel. Denne kapselen er på størrelse med en kokosnøtt, og har fra 8 til 24 frø inni seg. Sliter du med å knekke paranøttene kan du bløte dem litt i vann først. I naturen er det en spesiell type gnagere, aguti, som klarer å knekke kapselen og spise frøene.

 

Valnøtt


Latin: Juglans regia

Valnøtt vokser vilt fra Sørøst-Europa til Sentral- Asia. Den kan også dyrkes i Norge på steder med gunstig klima, men sjansene for å få modne frukter er ikke særlig stor. Treet er stort og staselig med store fjærdelte blader. Blomstene er små. Frukten er en steinfrukt med et tykt grønt lag utenpå «nøtta». Det vi spiser, er botanisk sett frøet i steinfrukten. Valnøtter inneholder mye umettet fett og er en god kilde til omega-3.