Afrodisiaka og purker i brunst

Anders og minigrisen Tiril på trøffeljakt. Foto: Anne Molia.

Aristoteles beskrev trøffelen som ”En frukt viet til Afrodite”. Trøffelen er altså tilegnet afrodisiske egenskaper helt fra fenomenets navnopphav i sin tid. Ikke verst!

En gammel klassisk medisinoppfatning er signaturlæren, troen på at ”likt helbreder likt”. Det skal ikke mye fantasi til for å se at trøfler kan minne om testikler. Kjønnsdrift, manndom og forplantning er noe som alltid har opptatt mennesket, og potensmidler er ingen ny oppfinnelse. I tillegg har trøfler en meget spesiell aroma, derfor har trøfler blitt tillagt egenskaper for kjønnsdriften.

Når man i tidligere tider brukte griser for å lete trøfler var det alltid purker som ble brukt. De skulle være kjønnsmodne, og aller helst i brunst. Det er faktisk påvist at trøfler produserer det mannlige feromonet androstenol, et stoff som også produseres i rånenes testikler. Dette stoffet fraktes med blodet til spyttkjertlene, hvorfra det skilles ut som et ledd i paringsakten.

Delikatesse

Trøffel som mat har lange tradisjoner. Egypterne, de gamle grekerne og romerne verdsatte denne soppen som smakstilsetning. Dette var overklassen/aristokratiets sopp, allmuen verken hadde kunnskap om den eller penger til den.

Penger

De svarte trøflene kalles også for svarte diamanter. Det sier litt om verdien av trøflene. Her er det snakk om penger. Mye penger! Per i dag koster sommertrøffel/bourgognetrøffel (Tuber aestivum) 5 000 kr/kg, périgordtrøffelen (Tuber melanosporum) 10 000 kr/kg, og den hvite trøffelen (Tuber magnatum), ”Tartufo bianco”, eller også kalt albatrøffel, fra 30 000 kr/kg – og oppover. Hvis man i Italia finner en ekstra stor trøffel holder man auksjon. Da kan kiloprisen komme helt opp imot 100 000 kr. per kilo, men da går da også pengene til veldedighet. Både størrelse og kvalitet er avgjørende for prisen. Uansett: trøfler betyr dramatikk, konflikter og bråk!

Giftmord og andre typer drap

Sopp har mange ganger vært årsak til forgiftninger og drap, men da heller med enn på grunn av soppen. Trøfler derimot har vært, og er fortsatt, motivet for forgiftninger og drap av både folk og dyr. Ulovlig trøffeljakt har mer enn én gang ført til at jegeren blir skutt. En mer vanlig form for drap er å ta livet av hunder ved å legge ut kjøtt iblanda cyanid.

Nese for trøfler

Svin på soppskogen kan ha sin sjarm, men purker i brunst er etter hvert blitt utkonkurrert av spesialtrente hunder. En god trøffelhund kan i Italia være verdt sin vekt i trøffel. Trøffelhundene er lettere til beins enn grisene, de leiter uavhengig av brunst og kjønn, og de spiser ideelt sett ikke av lasset (i likhet med narkotikahunder…). Men det er ideelt sett! Trøfler smaker nemlig godt også for en hund!

For å få en god trøffelhund trengs det skikkelig opplæring. Trening av trøffelhunder er en seriøs virksomhet på linje med annen brukshund-opplæring, og i landene med lengst trøffeltradisjon arrangeres konkurranser for trøffelsøk med hund, sertifiseringsprøver for trøffelhunder, utstilinger etc., og letingen er gjerne regulert. I de fleste land er det ikke lov å plukke trøfler uten spesiell tillatelse, ei heller i Norge. Sopp og bær kan man etter allemannsretten fritt plukke i utmark, men graving er ikke tillatt. Derfor må man ha grunneiers tillatelse før man går på trøffeljakt. I mange land er det ikke uvanlig at det på statsgrunn selges lisenser, og avgiften på denne lisensen følger hunden, ikke jegeren. Det er hunden som er nøkkelen til god fangst.

Publisert 8. des. 2009 22:30 - Sist endret 15. jan. 2015 10:28