NHM-mineraloger på Forskningstorget 21.-22. september

Tverrsnitt av en kvartskrystall som viser vekstsoner. Vekstsoner er synliggjort med elektronbestråling (katodeluminescens).

Årets hovedtema for de nasjonale Forskningsdagene er oppvekst og mineraloger fra NHM skal forklare hvordan mineraler vokser.

Det er ikke bare levende planter og dyr som vokser, men også livløse mineraler endrer form, vokser og blir større. Mineraler har ulike farger og fasonger, og når flere mineraler kommer sammen danner de en bergart. Mineraler vokser i en væske eller magma som avkjøles. Bli med på NHM sin stand på Forskningstorget og se hvordan mineralene vokser fra en væske i løpet av noen sekunder, og lære hvordan forskjellige grunnstoffer (atomer) går sammen og danner en krystallstruktur. Du er invitert til å bygge din egen krystallmodell og se hvordan atomene passer sammen.

Du bruker mange mineraler hver eneste dag, fra du slår på mobilen om morgenen til du pusser tennene om kvelden. På vår stand på forskningstorget vil du se ulike mineraler og noen eksempler på hva de kan brukes til, og lær hvordan vi mineraloger jobber for å finne nye bruksområder som for eksempel i pc-er, el-biler og sminke.

Vi er på Universitetsplassen, Karl Johan gate, fredag 21. september fra klokka 09:00 til 17:00 og lørdag 22. september fra klokka 10:00 til 17:00.

http://www.forskningstorget.net/

Krystallstruktur av en kvartskrystall. Kvarts er kjemisk SiO2 og består av silisium- (Si) og oksygen-(O) atomer. Kilde: http://www.quartzpage.de/gen_struct.html

 

Emneord: Krystallkjemi, Mineraler, Forskningsformidling Av Axel Müller
Publisert 17. sep. 2018 15:39 - Sist endret 22. sep. 2018 07:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere