Archaeopteryx

Foto: Per Aas, NHM

Urfuglen Archaeopteryx levde i juraperioden for ca 150 millioner år siden. Den var liten, lettbygd og på størrelsen med en kråke.

Archaeopteryx hadde små skarpe tenner, ønskebein, lange armer med tre skarpe klør på hver, hengende ribbein kalt gastralier, lange bakbein med fire tær og en lang hale. I tillegg var den kjennetegnet med store fjær på armene og halen. Brystbeinet var forholdsvis flatt, men antageligvis godt nok utviklet til at den kunne fly. Archaeopteryx levde i trær eller på bakken og brukte bare vingene som transportmiddel over kortere distanser.

Det er til nå funnet åtte eksemplarer av Archaeopteryx. Alle er fra Solnhofen-kalksteinen i sør-Tyskland. Denne kalksteinsavsetningen er kjent for å inneholde få, men veldig godt oppbevarte fossiler. Det første eksemplaret av Archaeopteryx ble funnet i 1855 i Riedenburg, men dette individet ble feilidentifisert til å være en flyveøgle. Feilen ble ikke oppdaget før i 1970. En fjær fra Archaeopteryx ble første gang beskrevet av forskeren von Meyer i 1861, og det er fra denne at den fikk sitt navn som betyr "urfjæren". Senere samme år ble det funnet et nesten fullstendig skjelett, som i dag er oppbevart ved det naturhistoriske museet i London. Det aller best bevarte og mest kjente eksemplaret av Archaeopteryx finnes i det naturhistoriske museet i Berlin. Det er en avstøpning av dette vi stiller ut.

Publisert 25. jan. 2010 11:28 - Sist endret 19. okt. 2011 11:20