Er det funnet dinosaurer i Norge?

På det norske fastlandet er det ikke funnet dinosaurer. Dette er fordi alle bergartene er eldre enn de eldste dinosaurene. Dinosaurer har sikkert levd i Norge, men de avsetningene som er så unge at de kunne inneholde dinosaurfossiler er skuret bort av vann, vind og isbreer.

På Svalbard fant man i 1960 13 fotspor i den 123 millioner år gamle sandsteinen på Festningen ved munningen av Grønfjorden. Først trodde man de stammet fra en Iguanodon, en planteetende dinosaur som var kjent både fra Europa og Nord Amerika i begynnelsen av krittperioden, men i 1998 ble man klar over at fotsporene på Svalbard hører til en annen, antagelig ukjent, men nær beslektet ornithopod (kanskje rundt 7 m lang). Nye fotspor av samme type ble funnet i en sprekk på Festningen på slutten av 1990-tallet. Denne sprekken har vist seg å inneholde mer enn 15 fotspor og ble kartlagt i 2002.

I Kvalvågen på østsiden av Svalbard ble det i 1976 funnet flere fotspor av en mellomstor rovdinosaur. Sporene er her 30 cm lange (Fig. 3).

I 2006 kunne et norsk forskerteam fastslå at et fragment av en knokkel som ble funnet i en borekjerne fra Nordsjøen i 1997, skrev seg fra en Plateosaurus, en tidlig langhalsdinosaur. Dette ble dermed ikke bare det første dinosaurfunnet i Norge, men også verdens dypeste. Mer om dinosaurfunnet i Nordsjøen

Figur 3. Fotspor av rovdinosaurer fra Kvalvågen på Svalbard (Foto: Atle Mørk).

Er det funnet dinosaurer andre steder i Skandinavia?

Det er funnet dinosaurfossiler i både Sverige og Danmark.

De aller fleste dinosaurfunn i Skandinavia er gjort i Skåne, Sverige. I Höganäs-traktene i Skåne har man siden 1951 kjent til flere hundre dinosaurfotspor. De finnes i lag fra overgangen mellom periodene trias/jura for ca 205 millioner år siden. Fotsporene er 15-35 cm lange og stammer blant annet fra en rovdinosaurflokk med både store og små individer (kanskje en Dilophosaurus som kunne bli opptil 5-6 m lang). I 1952 ble de første skjelettdelene også funnet, fire små ryggvirvler. I Småland ble det i 2001 funnet to dinosaurtenner som stammet fra en liten planteetende dinosaur, en hypsilophodontid som kunne bli ca 2 m lang og levde i krittperioden for ca. 80 millioner år siden. To tenner og en ryggvirvel som var funnet på samme sted tidligere, skriver seg sannsynligvis fra samme art.

I Danmark er det gjort funn av en rovdinosaurtann syd for Rønne på Bornholm i 2000. I et grustak ble det funnet en 3 cm lang tann av en dromaeosaurid (raptor) dinosaur. Selve rovdinosauren er antatt å ha vært rundt 3 meter lang, med en hodeskalle på 30 cm. Dinosaurtannen ble funnet i lag som er 120-130 millioner år gamle. Den er den eldste dromaeosauriden fra Europa.

Publisert 25. jan. 2010 11:14 - Sist endret 13. juni 2013 09:53