Hvor gamle er øglene?

I perioden 2004-2012 gjennomførte Øglegraverne åtte ekspedisjoner til Svalbard for å kartlegge og grave ut marine reptiler. Det ble funnet enormt mange skjeletter, fordelt i et ca. 76 meter tykt lag i fjellet bestående av skifer. Denne lagpakken kalles Slottsmøyleddet. Slottsmøyleddet kan deles i tre hoveddeler. De nederste 22 meterne som består av grålige skifre med to tynne sandsteinslag. De midtre 27 meterne starter ved det gule laget med pigghuder (sjøstjerner, slangestjerner, sjøliljer og kråkeboller). Lagene viser gjentagende avsetningssykluser av sand, silt, skifer og papirskifer og tilsvarer ca. 4 millioner år. De fleste skjelettene er funnet i disse lagene. De øverste 27 meterne fra Dorsoplaniteslaget til Myklagardfjell-laget inneholder mer sand enn den midtre delen, har kalkknoller fra metanoppkommene og er avsatt over mye lengre tid.

I 2014-2016 drev Øglegraverne utgravinger i eldre avsetninger i Flowerdalen. Disse er fra tidsperioden trias og inneholder blant annet tidlige fiskeøgler.

Det finnes i hovedsak to måter å finne ut hvor gamle øglene er. Den ene er å analysere isotoper av ulike grunnstoffer i skiferen fossilene ligger i, og slik finne en absolutt alder i millioner av år. Denne metoden er veldig kostbar. I de fleste tilfeller er den derfor ikke et alternativ. Den andre metoden består i å sammenligne sammensetningen av ulike dyr/planter med andre steder i verden hvor en absolutt datering har blitt gjennomført tidligere.

Den geologiske tidsskalaen er delt opp, blant annet, basert på hvilke organismer vi finner i de ulike tidsperiodene. Ammonitter er ofte brukt i denne sammenhengen, da mange av disse hadde stor utbredelse. Tidsintervallet en organisme levde i kalles en biosone. Dersom vi finner en ammonitt som levde bare innenfor et spesifikt tidsrom vet vi dermed alderen på skiferen ammonitten ble funnet i.

Ammonittene vi finner i de samme lagene som jura-øglene fra tilsier at alderen er ca. 152-138 millioner år, altså fra sent i jura til begynnelsen av kritt-perioden.

Tidsskala

Tidsskala som viser at øglene levde i sen jura

Lagdelt fjellsideBildet viser i hvilke lag vi har funnet skjeletter (grønn, oransje og blå) på en fjellrygg på Svalbard. De røde sirklene indikerer hvor det er funnet et skjelett. Lagene blir yngre desto lengre oppover en beveger seg.

Plassering av øglefunnene i lagene. Større versjon

Publisert 29. mars 2011 11:00 - Sist endret 6. apr. 2022 14:12