Toprikket torngresshoppe

Toprikket torngresshoppe (Foto © Lars Ove Hansen)

Tetrix bipunctata (LINNAEUS, 1758)

Orden: RETTVINGER - Orthoptera
Familie: TORNGRESSHOPPER - Tetrigidae

Kjennetegn

Liten, klumpete gresshoppe som lett kan forveksles med en liten stein. Brystskjoldet (pronotum) kan se ut som en torn og strekker seg så vidt bak til bakkroppsspissen, eller litt bakenfor denne. Langs brystskjoldets overside går det en langsgående midtkjøl, og denne er høy, krummet oppover og forholdsvis godt utviklet. Forvingene er redusert til kun noen små lapper, og bakvingene er noe reduserte og når ikke helt ut til enden av pronotum. Derfor er de ikke istand til å fly. De opptrer i en rekke forskjellige fargevarianter, men gråaktige nyanser er nok de vanligste. Vanligvis har de en mørk flekk på hver side av brystskjoldet, derav navnet Toprikket torngresshoppe. Lengde imago: Hann 8-9 mm og hunn 9-11 mm. Korte antenner. Arten mankerer både høre- og stridulasjonsorganer. Den kan skilles fra Strandtorngresshoppe på den forholdsvis korte tornen på brystskjoldet, og den høye lengdekjølen. Derimot er den vanskeligere å skille fra Toprikket torngresshoppe, men den er kraftigere og mer robust enn denne. Baklårene er også bredere hos Toprikket torngresshoppe. Nymfene likner de voksne.

Utbredelse i Norge

Vår vanligste gresshoppe. Funnet gjennom hele landet nord til Finnmark. Den er påtruffet i følgende fylkesregioner: Ø, AK, OS, ON, BØ, BV, VE, TEY, AAY, RY, RI, HOY, HOI, SFI, MRY, MRI, STY, STI, NSI, TRI, FI, FN, FØ.

Totalutbredelse

Utbredt i Europa, men ser ut til å mankere i Vest- og Sør-Europa. Utbredelsen strekker seg videre inn i Russland, gjennom Sibir og østover til Kina.

Biotop

Arten er knyttet til tørre og varme leveområder, gjerne med lite eller ingen vegetasjon. Kan ofte finnes der det er blottlagt berg. Virker vanlig på områder med kalkgrunn.

Biologi

Eggene legges på våren og utover sommeren i grupper på 10-20. Disse er heftet sammen med et sekret og legges i sprekker i bakken. De klekkes etter noen uker, og nymfene finnes så utover sommeren og høsten. Arten overvintrer enten i siste nymfestadium eller som voksne ikke kjønnsmodne individer. Etter overvintring kan de gjerne sees straks etter at vårsola begynner å varme om våren.

Sang

Strandtorngresshoppa synger ikke.

Trusler

Ingen kjente.

Rødlistestatus

Nei.

Litteratur

Knaben (1943), Holst (1970, 1986), Kindvall & Denuel (1987), Ottesen (1992), Nielsen (2000).

Publisert 28. jan. 2009 16:10 - Sist endret 5. sep. 2011 18:48