Tøyen Bee & Bee har åpnet for sesongen

forsker går inn i og fikser ledninger i insekthotellet tøyen Bee & bee

Elven inne i hotellet som gjøres klar for livestreaming. Foto: Fanny Overgaard

Det høyteknologiske insektshotellet er for andre gang klart for innsjekk av nye gjester. Med det kan vi endelig ønske våren velkommen.

Tøyen Bee & Bee er et insekthotell utstyrt med teknologi, som gjør at vi kan følge villbienes hemmelige liv inne i hotellet. Hotellet er et samarbeidsprosjekt mellom Naturhistorisk museum, Atea og IBM.
 

mann står og ser ned på en tralle med masse bokser med ledninger
Alt elektronisk utstyr man trenger for å drive et livestreamet insektshotell!

Insekthotellet er utstyrt med sensorer og kameraer som samler data hele døgnet. Videoen fra kameraene live-streames til nettet slik at villbienes hemmelige liv kan følges av publikum og forskere. Sensorene registrerer endringer i lys, temperatur og fuktighet, og dataene vil bli strukturert og lagret for framtidig analyse.

Hotellet åpnet dørene i mai 2023, og det var stor spenning knyttet til hvilke gjester som ville sjekke inn. 

Ny vår

Foto av insektforsker Hallvard Elven
Insektforsker ved NHM, Hallvard Elven. Foto: Karsten Sund.

I fjor begynte biene å fly allerede i starten av april, mens hotellet ikke åpnet dørene før en måned senere. Det var derfor mye spenning knyttet til om det ville flytte inn noen i det hele tatt. Nyåpningen skulle gå over all forventning da det faktisk flyttet inn en hel haug med gjester. Likevel var det først når høsten kom at noen av gjestene valgte å bosette seg i akkurat de hullene som hadde kameraovervåkning.

Denne våren, et år senere, skal vi få være med helt fra starten av sesongen. I tillegg har sannsynligvis flere insekter oppdaget hotellet. Insektsforsker Hallvard Elven har dermed stort håp om at det blir mer aktivitet denne gangen.

Spenning i lufta

Ting har ligget i dvale et halvt års tid, mens nå begynner ting å skje. Det er nemlig ikke så mye som skjer i insektenes verden på vinteren, så hotellets kameraer skal derfor installeres på nytt for våren 2024.

mann som står inne i et insektshotell og jobber med ledninger
Elven gjør klart insektshotellet for livestreaming. Foto: Fanny Overgaard

Sola titter mer og mer frem, men været preges fortsatt av grå skyer og vind. Denne dagen er ikke annerledes, og Elven sier at det er perfekt vær for det han skal gjøre i dag. Han kommer rullende med en trillebår fylt av ledninger og elektrisk utstyr. Han låser opp insektshotellet og er nødt til å bøye hodet for å komme seg inn. I hånda holder han boksen som tar i mot alle signalene fra kameraene og sender dem videre ut til livestreamen.

– Vi gleder oss veldig til ny sesong. Det er godt håp selv om man aldri kan garantere noe. Det er bedre håp nå enn det var i fjor i alle fall. Det er flere insekter i hotellet i utgangspunktet, og så kommer jo hotellet i gang tidligere nå. Så jeg er positiv, sier Elven.

Insektene som flyttet inn i fjor

Akkurat nå er høydepunktet å overvåke gravevepsene Luselise og Benedikte sine henholdsvis ti og ett overlevende barn i reirene deres. De skal først bli til pupper, før de etterhvert klekkes. 

Luselise er jo et meget passende insektsnavn, men hvor kommer navnet Benedikte fra?

– Det er en spesiell grunn til at jeg kalte den ene gravevepsen for Benedikte, men det kan jeg ikke si. Jeg følger en hemmelig navneliste, og ingen andre enn meg vet hva som ligger bak den lista, forteller Elven.

masse ledninger inne i et lite hus
Sånn her ser det ut inne i hotellet.

Hvordan gjenkjenner forskerne egentlig insektene?

For oss mennesker ser jo individene innenfor en art helt like ut, så man kan ikke kjenne igjen individene, forklarer Elven. Men når et insekt jobber på det samme reirhullet, kan man regne med at det er det samme insektet. Samtidig kan det også hende at insektet etterhvert gjør seg ferdig med hullet, flyr av gårde, tar en runde og kommer tilbake og begynner på et helt annet hull. Da kan vi ikke lenger vite sikkert at det er det samme dyret.

– Jeg er ikke sikker på om de kan jobbe på flere hull parallellt, men det er jo noe av det jeg håper å finne ut her. Jeg vet i alle fall at de jobber sekvensielt. Altså at når hun er ferdig med et hull, og ikke har brukt opp hele livskvota, så begynner hun på et nytt hull. Det er veldig vanlig. De trenger jo å få en del unger for å få det hele til å gå rundt, sier Elven.

– I hotellet her så er jo hovedpoenget å følge med på livet deres på kamera. Vi prøver å se det vi vanligvis ikke kan se, forteller Elven avslutningsvis.

Les alt om hotellet på Tøyen Bee & Bee sine nettsider

 

Biehotell

Lag ditt eget insekthotell

Vinteren er en ypperlig tid til å lage ditt eget insekthotell, så det er klart til våren. Hallvard har laget en komplett guide for de som vil bygge sitt eget hotell.

Emneord: insekthotell, veps, hallvard elven Av Fanny Overgaard
Publisert 8. apr. 2024 08:31 - Sist endret 21. juni 2024 15:38