Aktuelle saker fra Naturhistorisk museum - Side 14

Publisert 26. mai 2015 08:15

Fossilet Ida skal synast fram på ei utstilling om evolusjonen på  Naturhistorisk museum i Tokyo. – Eg gler meg, seier Idas «far» Jørn Hurum.

Publisert 16. apr. 2015 09:51

– Morsomt med studier hvor gamle bein kan gi ny kunnskap, sier Jørn Hurum, men er likevel skeptisk til ny teori om hvordan mosasaurene fødte ungene sine.

Publisert 9. apr. 2015 11:22

En ny studie fra Harvard viser at europeere fikk hvit hud relativt nylig. – Kombinasjonen av de tre genene er det som gjør nordeuropeere lyse, sier zoolog Petter Bøckman.

Publisert 7. apr. 2015 12:01

Island og det omliggende grunne Islandsplatået har tykk oseanisk jordskorpe, bygd opp av unge magmatiske bergarter.  Den tykke lagpakken, dominert av basaltiske lavaer, skyldes intens vulkanisme på Island knyttet til en vertikal strøm (søylestrøm) av faste, men varme, bergarter fra den nederste delen av Jordas mantel (ca. 2900 km dyp).  Disse bergartene gjennomgår delvis oppsmelting nær overflaten, som følge av trykkavlastning.  I en artikkel i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) presenterer Torsvik et al. (2015) ulike data som tyder på at kontinental jordskorpe fra den ytre delen av Grønland's kontinenthylle ligger begravet under den unge basaltiske lagpakken i kystområdene på SØ-Island.

Publisert 9. mars 2015 12:41

Mye kommer til å skje med Vikinghagen i år og de neste årene. Men Vikinghagen er ikke bare det skipsformede anlegget. Også det omkringliggende området hører med, noe som vil bli tydeligere de neste sesongene.

Publisert 5. mars 2015 08:50

Lakseparasitten Gyrodactylus salaris blir sett på som så farleg at heile vassdrag vert lagt aude for å få bukt med den. Men kunnskapen vår er tynt fundert.