Aprilspøk: Urskriket endelig til Tøyen

National Geographic, Apollon og Naturhistorisk museum prøvde å innbille verden at vi hadde avdekket den ukjente historien bak Munchs "Skrik".

Noen som ikke lot seg lure

Noen som kanskje lot seg lure

De som var med på spøken

Og dette var pressemeldingen NHM sendte ut

Announcement in English

Kunsthistorikere har lenge debattert hvor Edvard Munch hentet inspirasjon til det verdensberømte maleriet. En kjent teori er at den røde himmelen på bildet kommer av vulkanutbruddet på Krakatoa i 1883, mens mange får dette til å rime dårlig med at den første versjonen først ble malt ti år senere, mens Munch bodde i Berlin.

Samtidig har mange tatt til orde for at dagboksitatet ” – denne sten, denne byrde som plager mig nat og dag –”, i tilknytning til det langt mer kjente ”[jeg] følte et stort uendelig skrik gjennom naturen”, skulle tolkes bokstavlig.

Diskusjonen har nå fått en ny dimensjon ved at Naturhistorisk museum ved førsteamanuensis Jørn Hurum har fått som gave det som skal være Urskriket, en naturlig dannet flintknoll der deler av det hvite kalkbelegget har falt av.

Munchs naturinteresse er lett gjenkjennelig i arbeidene hans, og det er kjent fra dagbøkene hans at han omgikk med mange geologiske samlere i Berlin. I følge Wolfgang Isterbach, professor i kunsthistorie ved Universitetet i Westfalen, har historien om Urskriket, "Der Urschrei", lenge versert i akademiske miljøer. Men inntil nå har den ikke vært tilfredsstillende dokumentert.

Direktør ved Naturhistorisk museum, Arne Bjørlykke, er begeistret for gaven.

– Nå krysser vi fingrene for at Munch-museet blir værende på Tøyen. Dette funnet gir oss en unik mulighet til å formidle kunsthistorie og naturhistorie samtidig. Et samarbeid mellom våre to museer kan gi Tøyenområdet et virkelig løft.

Edvard Munch malte fire versjoner av ”Skrik”. En av dem ble verdens dyreste maleri da en privat kjøper betalte nesten $120 mill. i mai 2012. Denne versjonen er for øyeblikket utstilt på Museum of Modern Art i New York.

Direktør Arne Bjørlykke og førsteamanuensis Jørn Hurum viser fram Urskriket. Foto: Torstein Helleve

Kontakt

Torstein Helleve, kommunikasjonsleder Naturhistorisk museum
Tlf. +47 41107439, torstein.helleve@nhm.uio.no

Av Torstein Helleve, kommunikasjonsleder NHM
Publisert 1. apr. 2013 04:59 - Sist endret 5. aug. 2022 10:32