Jubileum hele året

Bildet kan inneholde: anlegg, vann, organisme, terrestrisk plante, gress.

Hagesjef Axel Dalberg Poulsen byr på overraskelser og tradisjon om hverandre når han som jubileumsansvarlig ved NHM lanserer programmet for 200-årsjubileet i 2014.

1. juni er fødselsdagen til Botanisk hage, den eldste delen av Naturhistorisk museum.

– Jubileet skal ikke være som et festfyrverkeri som er overstått på noen få minutter. I stedet satser vi på tiltak som vil være til fornøyelse og inspirasjon lang tid etter jubileumsåret, sier Axel.

I juni inviteres hele byens befolkning til å være med på gode opplevelser i museum og hage, men hele året blir en stor bukett av forskjellige opplevelser – både ute og inne. Museets utendørs perle, Fjellhagen, utvides med et område med norske steiner og planter.

Allerede i januar kan publikum oppleve en hage i vinterdvale når jubileumsprogrammet lanseres lørdag 25. januar i skumringen i en stor is-installasjon laget av iskunstner Peder Istad.

Benker for mangt

Programmet favner vidt, men har blant annet benken som gjennomgangstema. En benk i en fin hage er en invitt til å sitte, hvile, reflektere og tenke. De plasseres på nye steder hvor publikum ikke tidligere har hatt mulighet for å oppholde seg. Samtidig vil jubileumsbenkene fortelle naturhistorier og gi nye vinklinger på hagens historie.

I samarbeid med kunstnere installeres benker med lyd, av is, av ulike steintyper eller av pil. Mye er takket være generøse venneforeninger som Botanisk hages Venner.

Gressbenken innvies 25. juni.

Botanisk hage på Tøyen

Botanisk hage har gjennom 200 år vært en oase til glede for naboer og andre besøkende, samtidig som museets medarbeidere har forsket og formidlet naturhistorie.

– I starten var fokuset på at Botanisk hage skulle identifisere planteressurser til gavn og glede for det norske folk, sier Axel.

Hagen er selvsagt mye mer enn en park, det er også en levende samling av vekster som anvendes til forskning, formidling og naturbevaring.

– Et 200-års jubileum gir mulighet for å markere museets og Botanisk hages betydning og muligheter for bydelen Tøyen. Med et jubileum har vi muligheten til et tilbakeblikk som gir inspirasjon for fremtiden, sier Axel.

Sexus åpner 13. februar.

Vikinghage

På jubileumsprogrammet står også åpningen av en Vikinghage. Dette er et nytt anlegg i hagen, men allerede på 1920-tallet forsket professor ved museet, Jens Holmboe, på Osebergskipets plantemateriale. Anlegget vil formidle hvilke naturresurser (planer, dyr og stein) som var viktige for mennesket i vikingtiden gjennom en skipsformet ”tidsmaskin” utført i cortenstål med en mangfoldig last ombord. Der vil også være tofter (benker) til å sitte på.

Poulsen garanterer at jubileumsåret vil gi publikum nye og unike opplevelser. Foto: Karsten Sund, NHM

Opplevelser ute og inne

Jubileumsåret markeres dessuten med en historisk bok om Botanisk hage av professor emerita Liv Borgen. NHM samarbeider med sin nabo Munch-museet for aller første gang, om utstillingen Gjennom naturen, som strekker seg over begge museene. Og i anledning at Øya-festivalen er lagt til Tøyen i år, presenterer også museet en utstilling om fossiler som har fått navn etter legender i punk og heavy metal.

I jubileumsåret satses det på utstillinger som har basis i NHMs egen forskning. Blant annet lanseres en utstilling ved navn Sexus – en utstilling om kjønn, som handler om Darwins teori om kjønnsseleksjon.

– Jubileet gjør at man ytterligere kan synliggjøre at Universitetet i Oslo blomstrer på Tøyen. Naturhistorisk museum er en uuttømmelig kilde til nyttig og interessant viten om naturen, sier Axel, som selv forsker på ingefærplanter og for øvrig er Instagrammer med fantastiske foto under brukernavnet @axelginger. 
 

Se hele programmet for jubileumsåret her
 

Av Unni Irmelin Kvam, kommunikasjonsrådgiver NHM
Publisert 10. jan. 2014 13:32 - Sist endret 5. aug. 2022 12:32