10 000 fugleskinn fotografert og merket

Bildet viser en Kongeamadin, Erythrura regia. Foto: Karsten Sund

- Det er viktig å gjøre våre samlinger tilgjengelige for det internasjonale forskersamfunnet, men det er også interessant for alle fugleinteresserte å få et innblikk, sier forsker Jan T. Lifjeld ved NHM.

Den siste uken har det vært gjennomført en dugnad ved museet.  I seksjon for konserverings- og forskningsteknikk har de fotografert og satt nye merkelapper på 2000 fugleskinn av utenlandske fugler. Et fugleskinn er det samme som en utstoppet fugl men den er ikke laget for å se levende ut. Den er i stedet preparert for lagring hvor vinger og ben ligger inntil kroppen. Det kalles skinn fordi fuglen er flådd og kroppen er erstattet med et fyllmateriale.

8000 fugler er allerede tilgjengelige på nett med navn, bilder og beskrivelser om blant annet hvor de er samlet. Om noen uker vil de resterende 2000 fuglene også være tilgjengelige i databasen.

Her kan du se bildene i vår database


 

Naturhistorisk museum i Oslo (NHM) har 6.2 millioner objekter i samlingen som det blant annet drives forskning på. Noen ganger må merkelappene på objektene oppdateres. I tillegg tas det bilder av hver gjenstand som legges i våre databaser. Den siste uken har vi jobbet med den utenlandske fuglesamlingen.

Les også saken om som viser hvordan museumssamlingene har fått en ny anvendelse i forskningen:

Elleve utdødde fuglearter DNA-rekonstruert

Alle foto: Karsten Sund

Publisert 28. nov. 2016 17:59 - Sist endret 8. des. 2019 10:33