Nå kan også du bli klimaforsker

Bildet kan inneholde: vannforsyning, økoregion, anlegg, naturlig landskap, friluftsliv.

Forskere trenger turgåeres hjelp til å forstå hvordan klimaendringene påvirker fjellet.

Da forskerne fra NHM skulle registrere tre- og skoggrensen i fjellet, innså de at dette ikke var en jobb for kun tre personer. Gjennom den spesialutviklede forskningsapplikasjonen frir forskerne derfor til deg som turgåer. Ved å laste ned denne kan du registrere trær og skog på fjellet, og dermed bidra med viktig data for både klima- og økologiforskningen.

Appen gir deg først en kjapp innføring i forskjellen mellom tregrense og skoggrense. Deretter vil du få mulighet til å registrere ditt funn. Treslag, trehøyde, høyde over havet og GPS-koordinater blir registrert i en database sammen med et bilde du tar av treet."

Les hele saken i Aftenposten.

Folkeforskning

"Natur i endring" er et folkeforskningsprosjekt i regi av Naturhistorisk Museum og Den Norske Turistforening, med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Ett av målene til prosjektet er å forstå hvordan klimaendringer påvirker skoggrensen i Norge, og for å samle inn data har forskerne bedt om publikums hjelp. "Natur i endring" lanserte tirsdag 15. mai appen med samme navn, under frokostforedraget "Er skogen på fjelltur?" - det siste arrangementet i en seminarserie om endringer i natur og klima, med et spesielt fokus på overgangen mellom skog og fjell.

- Den Norske Turistforening fyller 150 år i 2018, og folkeforskningsprosjektet vil bli en del av deres jubileumsfeiring gjennom sommeren. Både DNT og NHM håper jubileet vil skape ekstra oppmerksomhet rundt folkeforsknings- initiativet spesielt og klimaendringer generelt, forteller prosjektleder og førsteamanuensis ved NHM, Anders Bryn. - Dette er et utrolig spennende prosjekt, både for oss som forsker på klima- og vegetasjonsendringer og for alle dem som ferdes i og er interessert i naturen. Ikke bare får man konkurrere om skikkelig kule premier, man får også utforske og oppleve naturen, prøve seg som klimaforsker og lære mer om miljøutfordringene Norge står ovenfor i dag. Vi tror dette vil kunne gi turgåere en nærhet til hvordan klimaendringene påvirker oss der de selv befinner seg, at endringene vil medføre mer enn ”bare” issmelting i Arktis.

Dersom du gikk glipp av foredraget, kan du besøke Naturhistorisk museums Facebooksider for en strøm av selve arrangementet og lanseringen.

Appen "Natur og endring" kan du laste ned her!

Emneord: klimaendringer, klima, Natur, naturiendring, skoggrense
Publisert 16. mai 2018 15:23 - Sist endret 5. aug. 2022 14:48