Fant stjernestøv på museumstak

Fire mikrometeoritter ble resultatet da Naturhistorisk museum inviterte «stjernejeger» Jon Larsen på taket av den gamle geologibygningen.

–      Vi fant fire mikrometeoritter, to på hver side. Jeg vil si tre av dem var ganske ordinære, men en av dem var veldig stor og fin.

–      Det er jo litt ironisk at man skulle finne mikrometeoritter på taket av det gamle steinmuseet, forteller en begeistret Larsen.

Utstyrt med malerpensel, magnet og en ziplock-pose, har amatørgeologen og jazzmusikeren saumfart tak og takrenner i flere storbyer for kosmiske støvpartikler, deriblant hos selveste NASA i Houston (USA).

Han har vært helt sentral i utviklingen av metoden for å identifisere de bittesmå meteorittene som har overlevd nedfarten gjennom atmosfæren.

Error: resource not found: /om/aktuelle-saker/2019/bilder/0909-fant-stjernestov-pa-museumstak/liste

Kosmisk støv i takrennene

Brøggers hus (tidligere Geologisk museum) totalrenoveres for å gjøre plass til nye utstillinger i 2022, og er for tiden omkranset av stillas. Taket er derfor lett tilgjengelig, og Larsen lot seg ikke be to ganger.

I løpet av to ettermiddager fikk han «rengjort» alle takrennene på den gamle museumsbygningen. Blant støvet befant det seg til sammen fire mikrometeoritter.

Stor interesse 

Det er anslått at ca. 100 tonn mikrometeoritter regner ned på jorden hver eneste dag. De fleste geologer trodde tidligere at disse først og fremst fantes i polare områder og på havbunnen, og dermed lite tilgjengelig.

Larsen tok imidlertid opp jakten på dem i urbane miljøer og har nå en samling på ca. 2500 mikrometeoritter. Funnene hans har fått stor oppmerksomhet verden over, og Larsen innehar nå en gjesteforskerstilling ved Institutt for geofag for å studere dem nærmere.

Publisert 10. sep. 2019 12:07 - Sist endret 4. aug. 2020 11:54