– Jeg gleder meg stort!

Brit Lisa Skjelkvåle på plass som ny museumsdirektør.

Bildet kan inneholde: fottøy, anlegg, snø, vindu, bygning.
– Jeg gleder meg til å ta fatt, og jeg gleder meg til våren og sommeren i Botanisk hage, sier museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle, her på vinterbesøk på sin nye arbeidsplass.
Foto: Ola G. Sæther, UiO

Brit Lisa Skjelkvåle var mye på Naturhistorisk museum som barn. Og hun tilbrakte mye tid her som geologistudent. Nå fryder hun seg over å vende tilbake – denne gang som museumsdirektør.

Stemmen får en ekstra glød når hun forteller hva hun ser mest fram til:

– Jeg gleder meg til å sette meg inn i alle delene av virksomheten, til å ha Botanisk hage som arbeidsplass, og ikke minst til å bli kjent med alle menneskene og de ulike yrkesgruppene. I antall personer er ikke Naturhistorisk museum kjempestort. Likevel skjer det ufattelig mye både innendørs i samlingene og ute i Botanisk hage. De ansatte gjør et stort og viktig arbeid.

Kvinne ser visjonær ut i et slør av grønt.
Skjelkvåle har over 20 års ledererfaring fra Universitetet i Oslo og Norsk institutt for vannforskning. Foto: Ola G. Sæther, UiO

Brit Lisa Skjelkvåle kommer fra stillingen som leder for Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo, der hun har vært siden 2013. Hun er 59 år, født og oppvokst i Oslo og utdannet geolog fra Universitetet i Oslo. Hun jobbet for Norsk institutt for vannforskning (NIVA) fra 1988 til 2013. Der var hun forsker i ti år før hun ble seksjonssjef, senere forskningssjef og forskningsdirektør for Senter for vann og vassdrag.

Det første hun nå tar fatt på er å treffe flest mulig nøkkelpersoner på Naturhistorisk museum (NHM). Hun vil lære mest mulig om deres gjøremål og utfordringer.

– En av mine hjertesaker har alltid vært å få til et godt arbeidsmiljø der folk trives og kreativiteten kan blomstre. Det er de ansatte som er museet. Når de har en god arbeidshverdag og kan bruke kreftene sine på å gjøre det de kan best, da tror jeg vi får det beste museet, sier Skjelkvåle.

Hun er en lyttende person, og hun vil involvere flest mulig i alle viktige prosesser. 

– Jeg er opptatt av at medarbeiderne ikke skal lure på hva jeg tenker eller bli overrasket over mine konklusjoner i en sak, for de skal komme som en naturlig følge av diskusjonene vi har hatt.  Som leder vil jeg være tydelig og forutsigbar.

– Hva er dine viktigste ambisjoner for NHM?

– Museet er jo en perle. Og det skal fortsette å skinne, med forskning, utdanning, samlingsforvaltning og formidling av naturmangfold i verdensklasse.

Alltid noe å lære

– Jeg ønsker at befolkningen og tilreisende skal oppleve NHM og Botanisk hage som et godt sted å være, der det alltid er noe å oppleve og lære, og et sted de de vil ta med barna sine.

Portrett i svart-hvitt av kvinne som ser tankefull ut
Brit Lisa Skjelkvåle er en lyttende person. Hun ønsker å involvere flest mulig i viktige prosesser. Foto: Ola G. Sæther, UiO

Vår fremste oppgave er å lære dagens unge mennesker om naturen vi lever i, og som vi er så avhengige av. Og jeg ser fram til å ta tak i prosessen med å realisere det planlagte utstillingsveksthuset.

Gjennom hele karrieren har Skjelkvåle samarbeidet med forskere og fagfolk fra ulike fagområder. Hun ser på forskningen som en viktig drivkraft i samfunnet. Relevans, involvering og tverrfaglighet er nøkkelfaktorer. Denne tenkningen mener hun vil komme godt med i rollen som museumsdirektør.

– Jeg håper å kunne styrke samarbeidet med Kulturhistorisk museum og ikke minst med instituttene for biovitenskap og geofag på universitetet.  Vi har sterke forskningsmiljøer innen biologi og geologi både på Blindern og på Tøyen. Hvis vi kan se disse under ett, vil vi spenne over et større faglig felt og oppnå mer enn når miljøene opptrer hver for seg.

Stortrivdes som geologistudent

Skjelkvåle tvilte ikke et øyeblikk da hun så at direktørstillingen på NHM ble utlyst. Hun var på utkikk etter nye utfordringer. Og hun tenkte at dette måtte være den perfekte jobben for henne – der hun nå befinner seg i karrieren.

Portrett av kvinne utendørs om vinteren, ser fornøyd ut
- Det er den største utfordringen jeg har påtatt meg. Nå gleder jeg meg til å komme i gang.
Foto: Ola G. Sæther, UiO

– Jeg har mange års ledelseserfaring å bygge på, jeg har gode kunnskaper om Universitetet i Oslo, jeg har solid forskerbakgrunn innen naturvitenskap og miljø – og sist, men ikke minst, har jeg tilbrakt mye tid som student på det som da het Geologisk museum. Jeg trivdes veldig godt her da jeg jobbet med hovedfagsoppgave i magmatisk petrologi, altså vulkanske bergarter. Jeg opplevde å være en del av en fin og lang tradisjon, der studentene var integrert i forskningsmiljøet. Og jeg har fantastiske minner fra feltarbeid på Svalbard med den legendariske paleontologen Natascha Heintz.

Men ikke nok med det. I oppveksten jobbet moren som sekretær ved skoletjenesten på museet, og Brit Lisa var ofte med henne på jobb.

– Da var jeg 8 – 10 år. Jeg løp i korridorene på museet, undersøkte kriker og kroker og var nysgjerrig på hva folk jobbet med. Og jeg har mange gode minner fra barndommens sommere i Botanisk hage.

Vår nye stolthet

Helt fra barneårene til i dag har idrett og friluftsliv vært en hjørnestein i Brit Lisa Skjelkvåles liv. Hun har vært aktiv hundekjører og orienteringsløper og hatt en rekke tillitsverv i idretten. Hun sykler til jobb fra sitt hjem i Sørkedalen, hun går skirenn over flere mil og hun elsker å vandre i fjellet. Naturinteressen gir altså næring til både profesjonelle og private sysler.

Da passer det bra at hun neste år skal åpne flunkende nye, tidsmessige utstillinger i Brøggers hus, tidligere Geologisk museum, som har gjennomgått totalrenovering.  Der vil det handle om å inspirere nye generasjoner til å lære om – og ta vare på – vår felles klode.

 – Det blir kjempefint, og jeg gleder meg stort. Jeg har fulgt planleggingen fra sidelinjen, blant annet fordi flere av geologene på Institutt for geofag har vært med i arbeidsgruppene som har planlagt de nye utstillingskonseptene. Det kommer til å bli helt fantastisk – virkelig noe som NHM og Universitetet, ja hele Oslo, kommer til å bli stolte av, sier den begeistrede museumsdirektøren.

 – Men aller først gleder jeg meg til våren og sommeren med kontor midt i Botanisk hage!

Emneord: museumsdirektør, naturhistorisk, ledelse Av Dag Inge Danielsen
Publisert 8. mars 2021 08:00 - Sist endret 21. juni 2024 15:33