Vokste frem fra hestemøkk i Botanisk hage

Botanisk tegning av ugressklokke.

Ugressklokke er en av forfatteren Liv Borgens favoritter.

Ugress har foretatt en klassereise.

Planter som nå serveres på trendy restauranter, ble for hundre år siden bekjempet  med alle midler. Den gang utgjorde ugress en alvorlig trussel mot lønnsomheten i Norges viktigste næring, jordbruket.

Tidlig på 1900-tallet ble det sendt hestemøkk og annen husdyrgjødsel fra hele Norge til Botanisk hage i Oslo. Her forsket statens ugresskonsulent Emil Korsmo på hvilke arter som vokste frem fra møkka. Han kartla intrikate rotsystemer og fikk laget detaljrike tegninger som skulle hjelpe agronomer og bønder å forstå fienden.

Liv Borgen, botanikkprofessor og tidligere leder for Botanisk hage, har samlet Korsmos 90 ugressplansjer mellom to permer. I boka «Ugress» skriver hun om alle de 138 artene som ble tegnet og beskrevet i årene 1913 – 38.

Noen er i dag på Artsdatabankens rødliste over arter som er truet eller sårbare i norsk natur. Andre er oppført på lista over fremmede arter med økologisk risiko.

I et intervju i nyhetsavisen Titan.uio.no forteller Liv Borgen om endringene i ugressfloraen i Norge det siste hundreåret. Hun deler også noen tanker om hvilke som er de vakreste og mest velsmakende. Les intervjuet her.

Se oversikten over alle Korsmos ugressplansjer på nettsidene til museumsbutikken.

Kjøp boka «Ugress – et vilt herbarium, Emil Korsmos klassiske plansjer».

Forside av boka "Ugress".

Publisert 18. mai 2021 16:51 - Sist endret 21. juni 2024 15:33