Tindved falt – bevares vel

Nedfalt tre av arten tindved i bakgrunnen og annet tindvedtre med skilt i forgrunnen

Slik så det ut i Botanisk hage tirsdag formiddag. Foto: Dag Inge Danielsen, Naturhistorisk museum

Et gammel tre av arten tindved falt over ende i Botanisk hage tirsdag formiddag 8. august. Nå blir nederste del av stammen bevart. 

Treet segnet om som følge av mettet grunn og regntung trekrone. Det gamle treet var trolig også svekket av elde.

– Vi ser ikke så sjelden at trær velter når det blir veldig vått i grunnen, forteller gartner og arborist Andreas Løvold i Botanisk hage. Han mener at våte forhold er en vanligere årsak enn vind, når trær velter. Det gjelder både i hager og parker og i naturen.

Gartner med gartnerbil rydder opp etter tre som falt
Vi håper treet vil sette nye skudd og leve videre, sier gartner Andreas Løvold – her i ferd med å sette opp sperringer etter velten. Foto: NHM

– Derfor er det viktig å være oppmerksom på at greiner og trær kan ha stor risiko for å falle i regn og uvær – både hos oss og ellers, sier Andreas.

Tindvedtreet var det ene av to som sto ved et stikryss mellom Tøyen hovedgård og magnolialunden. Etter et døgn med over 50 mm regn, la treet seg over og sperret gangveien. Heldigvis var det ingen mennesker i nærheten.

Tindved, Hippophaë rhamnoides, vokser vilt mange steder i Norge, spesielt langs kysten mellom Trøndelag og Troms. Det trives der havlufta gjør jorda salt, slik at de fleste andre vekster holder seg borte. Tindved vokser som busker og små trær.

Treet har små oransje frukter, kalt tindvedbær, som kan brukes til syltetøy og gele. Navnet kommer av at trevirket ble brukt til å lage tinder til rive – en redskap som var viktig i høyonna. På svensk og dansk heter treet havtorn og på engelsk Sea buckthorn.

Tindved har rotsystem med lange utløpere. Bladene er sølvaktig grønne. I Botanisk hage vokser det tindved flere steder. Treet blir vanligvis verken spesielt stort eller gammelt.

– Akkurat dette treet var omkring 70 år gammelt. Vi lar de nederste tre–fire meterne av stammen stå igjen som et biologisk element. Sannsynligvis vil det sette nye skudd og leve videre, sier Andreas Løvold. 

Stamme av tre støttes opp av vaier
Den nederste delen av stammen blir tatt vare på og støttet opp. Bildet er fra torsdag 10. august.  Foto: NHM

 

Emneord: tindved, trepleie, arboret
Publisert 10. aug. 2023 16:09 - Sist endret 21. juni 2024 15:34