Ekstremvær rammet pære og poppel

Gammelt tre ligger på bakken med rotvelt

Villpæretreet vokste rett nedenfor Slåttemarken i Botanisk hage.  Foto: NHM

Et villpæretre deiset i bakken i Botanisk hage under det voldsomme regnværet natt til søndag 27. august.

Treet falt ved Slåttemarken, og tilfeldighetene ville at det la seg innenfor sperringer som allerede var satt opp i forbindelse med arbeider på stedet. Et annet sted i hagen, ved Andedammen, falt en stor grein ned fra en kjempepoppel – like ved gangveien.

Botanisk hage stengte

Hagens ledelse bestemte derfor søndag formiddag å stenge hagen for publikum fra kl 17 og ut dagen.

– Hendelsene skyldes en kombinasjon av vind og at grunnen er så gjennomvåt at trærne mister noe av sin stabilitet, forteller overgartner og avdelingsleder Oddmund Fostad i Botanisk hage.

Fra lørdag til søndag kom det så mye regn at nedbørsmåleren i Botanisk hage rant over. Den rommer 60 mm. Andre steder i Oslo ble det målt rekordnedbør.

Treet som falt ved Slåttemarken var av arten snøpære, Pyrus nivalis, med spiselige frukter som er nært beslektet våre hagepærer. Vi vet at det var et gammelt tre, men ikke hvor gammelt.

Stort poppeltre med grener som har falt ned
Kjempepoppelen ved Andedammen felte en stor gren sist helg, noe som medvirket til at hagen ble stengt på søndag. Arboristene Andreas Løvold og Paal Haddal inspiserer. Foto: NHM

En gjenganger

Kjempepoppelen ved Andedammen har også tidligere forårsaket problemer. Etter en hendelse med fallende gren i 2013 ble toppen av treet kuttet. Høyden ble da redusert fra ca 30 til 20 meter.

– Dette ble gjort for å redusere vekten og dermed risikoen for at grener skal falle av. Alternativet hadde vært å felle hele treet, forteller gartner og trepleier Andreas Løvold.

Men treet fortsatte å spille han flere puss. I 2019 kuttet han derfor deler av stammene. Stokkene ble lagt som biologiske elementer ved foten av treet.

Poppel, pil og hestekastanje er blant treslagene som har mest porøs ved, og som derfor har lett for å felle grener.

– Nå vurderer vi nøye poppelens tilstand. Kanskje må vi kutte flere grener, men jeg håper at vi kan beholde det flotte treet – selv om det har oppført seg uskikkelig i flere omganger, sier Løvold.

Revne i marken viser at det har vært styrtregn
Regnvannet fant nye veier over Slåttemarken under styrtregnet i helgen. Foto: Øytein Lofthus, NHM

 

Av Dag Inge Danielsen
Publisert 28. aug. 2023 15:28 - Sist endret 21. juni 2024 15:34