Botaniker Kristina Bjureke er vinner av Plantearven-prisen 2023

Kristina Bjureke holder oppe trykk laget av kunstneren Otto Østenstad fra Ås.

Botaniker ved NHM Kristina Bjureke har vunnet pris for særlig fortjenestefull innsats for bevaring og bruk av genetisk mangfold innen planter.

Foto: Linn Borgen Nilsen

Prisen gis til personer som har gjort en spesiell innsats som fremmer bevaring og bærekraftig bruk av plantegenetisk variasjon og mangfold i Norge.

Kristina Bjureke er botaniker og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, og var for første gang ansatt hos Naturhistorisk museum i 1997. Hun har i flere årtier formidlet om planter og viktigheten av biologisk mangfold.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

– Hennes engasjement for Plantearven favner både den ville, den halvville (crop wild relatives), og den kultiverte floraen. Hun jobber med bevaring av, og formidling om, planter på arbeidsplassen i botanisk hage Oslo. Hun formidler sin kunnskap gjennom publikumsvandringer i botanisk hage, praktiske kurs, rapporter, vitenskapelige artikler, bøker, workshops, utstillinger, samt skilt og nettsider. Det var Kristina som tok initiativ til at de norske botaniske hagene samler inn frø av rødlistede arter og sikrer disse i frøbanker. 

Bilde av planten dragehode. Planten er lilla.
Dragehode er et eksempel på en art som er rødlistet og prioritert med egen handlingsplan og egen forskrift i naturmangfoldloven. I Botanisk hage finner du den på Osloryggen og i systematisk avdeling. Foto: Kristina Bjureke

Frøbanken er sentral for bevaring av truede arter

Bjurekes arbeid med bevaring av truede arter gjøres i stor grad gjennom den nasjonale frøbanken.

– Å bevare planter utenfor sitt naturlige leveområde kalles ex situ-bevaring. Vi kan ikke ha levende bestand av alle truede norske arter i Botanisk hage, så mesteparten bevarer vi som frø i den norske nasjonale frøbanken, forteller Bjureke.

Les om ex situ-bevaring her

Botaniker Kristina Bjureke på frøkontoret hvor hun undersøker frø i mikroskop
Her undersøker Kristina frø i Frøbanken i Palmehuset. Foto: Naturhistorisk museum

Kulturplanter kan bli viktig når klimaet endres 

Et annet sentralt arbeid Bjureke jobber med er kulturplantenes ville slektninger, kalt CWR (crop wild relatives). Dette er et nordisk samarbeid, hvor Bjureke har hatt ansvar for å samle inn frø av disse ville slektningene.

 Om klimaet fortsetter å endre seg så blir det viktig å ha tilgang til de ville slektningene, som kan være mer tørkeresistente eller motstandskraftige mot sykdommer. Kulturplantenes ville slektninger burde få mer oppmerksomhet enn hva de har per i dag, avslutter Bjureke. 

Uvurderlig innsats for bevaringsarbeid

Overgartner Oddmund Fostad berømmer arbeidet Bjureke har gjort for Naturhistorisk museum.

– Innsatsen i hagen og bevaringsarbeidet har vært uvurderlig. Hun har vært enormt engasjert i OsloryggenSkandinavisk rygg, Slåttemarka og Frøbanken, og er veldig engasjert i alt hun gjør, forteller Fostad. 

Naturhistorisk museum gratulerer Kristina Bjureke med en velfortjent pris. 

Fakta om Plantearven-prisen

  • Plantearven–prisen er opprettet for å stimulere til opplysning, engasjement og tiltak for å bevare og bruke det norske mangfoldet.
  • Plantearven-prisen blir delt ut årlig av Norsk genressurssenter til personer, institusjoner eller organisasjoner som har gjort en særlig fortjenestfull innsats for bevaring og bruk av genetisk mangfold innen planter for matproduksjon, land- og hagebruk.
  • Les mer på NIBIOS nettsider
Emneord: bjureke, plantearven, plantearven-prisen, Botanikk Av Miriam Alveberg
Publisert 25. sep. 2023 09:21 - Sist endret 21. juni 2024 15:34