ref220109

REFERAT FRA
STYREMØTE FOR NATURHISTORISK MUSEUM,
UNIVERSITET I OSLO
22. januar 2009 kl. 0900-1315

Tilstede: Nils B. Gulnes (leder)
Anna Marika Bendiksby
Anne Finnanger
Stein Kaartvedt
Jan T. Lifjeld
Jon Lønnve
Synnøve Knivsland
Pejman Mansouri

Forfall: Stein Lier Hansen, vara kunne ikke møte.
Fra administrasjonen: Elen Roaldset
Thore Desserud
Fridtjof Mehlum
Maria Kåhrström under sak 3/09 og 4/09. (Under disse sakene var også Cathrine Vollelv tilstede).
Kristin Kielland Bauck under O-sak 02/09
Geirs Søli under O-sak 03/09

Observatør:
Org.psyk. Gry Osnes.

 


Møteinnkallingen ble godkjent.

Sak 07-12/09 ble behandlet før de øvrige sakene.

 

Sak 1/09 Referat

Vedtak: Referatet godkjennes med følgende endringer/tilføyelser:
Sak 48/08, 2. avsnitt: Kaartvedt ga uttrykk for tvil om lønnsmidlene til Inger Nordal ville bli overført.
Sak 48/8, 3. avsnitt:. Etter innspill fra Lifjeld kom diskusjonen i hovedsak til å dreie seg om ansettelse av Kathriina Bendiksen og Hanne Hegre Grundt i fast teknisk/administrativ stilling uten styrets forhåndsgodkjenning.
 

Sak 2/09 Helse-, miljø og sikkerhet ved NHM

Vedtak: Notat om HMS og sikkerhetssituasjonen NHM tas til orientering.


Sak 3/09 Økonomistatus
Desserud og Kåhrstrøm orienterte og besvarte spørsmål. Spesielt ble avvik i forhold til budsjett og prognose 2008 gjennomgått detaljert.

Vedtak: Regnskapsrapport per 31.12.08 tas til etterretning. Styret imøteser skriftlig årsregnskap når det foreligger.


Sak 4/09 Budsjett 2009-13
Desserud og Kåhstrøm orienterte med vekt på endringer siden presentasjonen på styremøtet i desember, jf. saksframlegget.

Styret ønsket om mulig å fjerne REVITA-budsjettet fra basis og føre det som eget prosjekt. Desserud svarte at dette var tatt opp, men foreløpig avvist fra UiOs side. Styret sluttet seg til synspunktet om at det økonomiske handlingsrommet som bedret inngående balanse har skapt, ikke måtte brukes opp umiddelbart.

Kaartvedt påpekte at SMÅFORSK fases ut f ra 2011, ikke 2010.

Vedtak: Forslaget til budsjett for 2009 og langtidsbudsjett 2009-13 godkjennes som foreslått med de endringer som følger av endret inngående balanse.


Sak 5/09 Årsplan 2009
Styreleder mente årsplanen så grei ut og at styret ikke hadde forutsetninger for å gå inn i detaljene.

Vedtak: Forslaget til årsplan for 2009 godkjennes.


Sak 6/09 Manglende innbetalt merverdiavgift.
Desserud orienterte om saken og om videre oppfølging overfor Regnskapsseksjonen, spesielt med tanke på MVA knyttet til Fly/fugl. Administrasjonen vil sammen med de berørte prosjekteiere vurdere om det kan være mulig å søke deler av MVA-kostnadene refundert. Han utelukket ikke at en større del av kostnadene kunne bli belastet basis, særlig hva gjaldt avsluttede prosjekter.

Verken de enkelte prosjekteiere eller administrasjonen kunne belastes den situasjonen som var oppstått, ettersom UiOs sentrale føringer for hvilke deler av virksomheten som skulle belastes MVA var blitt fulgt.

Roaldset mente det ville være meget betenkelig, og i prinsippet galt, om kostnader generert av LFIs oppdragsvirksomhet i siste instans må belastes NHM basis.

Vedtak: NHMs styret slutter seg til de vurderinger som er gjort mht. kostnadsføring for tidligere ikke beregnet MVA. Administrasjonen bes komme tilbake med nærmere opplysninger om sakens videre håndtering.


Sak 07/09 Fire førstestillinger/professorater
Roaldset orienterte innledningsvis om saken, herunder om behandling av saken og konsensus i ledergruppen om prioritering av hhv. karplantestillingen og mineralogistillingen framfor de to øvrige. Bedømmelseskomiteens innstilling forelå så sent at det ikke var mulig å gjennomføre intervju av de kvalifiserte kandidatene før styremøtet. Publikasjonsliste for den ene av søkerne til mykologistillingen samt kommentar fra Michael Weiss vedr. bedømmelseskomiteens vurderinger av hans kandidatur, ble utdelt i møtet.

Deretter orienterte seksjonsleder Lutz Bachmann om behovet for stillingen innen invertebratzoologi, og seksjonsleder Rune Halvorsen om stillingen innen mykologi. Begge understreket at deres argumentasjon ikke måtte oppfattes som argumenter mot noen av de øvrige stillingene. Etter orienteringen svare begge på spørsmål fra styret.

I lys av at det kun skulle tilsettes i tre av de fire stillingene, dreide diskusjonen seg om hvilken stilling som skulle settes på vent. Argumenter var knyttet til stillingens faglige profil i forhold til NHMs strategiske prioriteringer, samlingenes størrelse/viktighet og kandidatenes kvalifikasjoner og egnethet, samt NHMs behov vurdert opp mot hvilken kompetanse som fantes ved UiO samlet. Det ble også reist spørsmål om stillingen innen vertebratzoologi ville kreve akvariefasiliteter på lang sikt, jf. planleggingen for nytt magasinbygg og renovering av de eksisterende museumsbygningene.

Lifjeld mente den foreslåtte prioriteringen av fagområder la for sterk vekt på samlingene og for lite på forskningen. Han så heller ingen forskjell på de to botanikkstillingene hva gjaldt viktighet for levering av data vedrørende biodiversitet. Kandidatenes forskningskvalifikasjoner tilsa at mykologistillingen ble prioritert framfor karplantestillingen.


Fra flere hold ble det pekt på de klare føringene i ledergruppas enstemmighet om prioriteringene. Det ble opplyst at ledergruppa kun hadde diskutert prioritering mellom fagområdene, ikke de aktuelle kandidatene.

Bendiksby påpekte at NMHs samlinger innen mykologi er størst i Norge, og at samlingen er meget relevante for forskningen. Forskning innen mykologi er voksende ved UiO.

Roaldset kommenterte at NHM på et overordnet nivå selvsagt arbeider for at UiO skal være et internasjonalt forskningsuniversitet, men viste samtidig til de klare eksterne føringene som framhever viktigheten av samlingene og formidlingsvirksomheten, og hvor NHM i dag ikke møter de krav som settes, eksempelvis i stortingsmeldingen ”Tingenes tale” om universitetsmuseene og i Riksrevisjonens to rapporter om samlingstilstanden og Stortingets behandling av disse. NHM kan ikke utelukkende ha fokus på forsknings-området. Samfunnet bedømmer museet etter hvordan det forvalter samlingene og formidler kunnskap.

Lønnve påpekte at et evt. valg av stillingen innen parasittologi sannsynligvis også ville utløse behov for styrking av teknikerstaben innen samme fagfelt.

Vedtak: Stillingene i mineralogi/petrologi og karplantebotanikk behandles. Stillingen i invertebratzoologi tilbys innstilte nr. 1. Under forutsetning av hans aksept, utsettes stillingen i mykologi. Hvis den innstilte til stillingen i invertebratzoologi velger ikke å ta stillingen, utsettes tilsettingen i denne stillingen, og de aktuelle kandidatene til mykologistillingen innkalles til intervju.

Vedtaket ble gjort mot to stemmer, Bendiksby og Lifjeld. Lifjeld anførte at han ville
prioritert ansettelse innen mykologi framfor karplanter.


Sak 08/09 1. amanuensis i geologi - mineralog/petrologi

Vedtak: Rune S. Selbekk tilbys stillingen som førsteamanuensis (førstekonservator) i geologi (mineralogi). Dersom han velger ikke å ta stillingen, innkalles innstilte nr. 3 og 4 til prøveforelesning og intervju.

Sak 09/09 1. amanuensis/ professor i karplantebotanikk
Bendiksby meldte seg inhabil i saken og forlot møtet under behandlingen.

Med utgangspunkt i vitenskapelige kvalifikasjoner mente Lifjeld at stillingen burde tilbys Popp. Bjorå var så fersk at det tilsa usikkerhet knyttet til hennes kompetanse.

Roaldset viste til at både den faglig bedømmelseskomiteen og intervjukomiteen hadde Bjorå som førstevalg, basert på krav formulert i utlysingsteksten, og påpekte de mangler Popp selv hadde åpenbart under intervjuet. Ut fra en totalvurdering der forskning, samlinger og formidlingsevne var vurdert samlet, stilte Bjorå best. Under henvisning til flere eksempler avviste hun krav om at en kandidat helst skulle vært post.doktor før tilsetting i fast vitenskapelig stilling.

Også styreleder fant det vanskelig å overprøve de vurderinger som forelå.

Vedtak: Charlotte Sletten Bjorå tilbys stillingen som førsteamanuensis (førstekonservator) i botanikk (karplanter). Dersom hun velger ikke å ta stillingen, tilbys den Magnus Popp. Vedtaket ble gjort mot Lifjelds stemme. Han mente stillingen burde tilbys Popp før Bjorå.


Sak 10/09 1.amanuensis/professor i invertebratzoologi

Vedtak: Philip David Harris tilbys stillingen som professor i invertebratzoologi (parasittologi/helminter). Dersom han takker nei, skal kandidatene til mykologistillingen vurderes. Deretter skal saken med innstilling tilbake til styret for vedtak.


Sak 11/09 1. amanuensis/professor i mykologi

Vedtak: Hvis Harris takker nei til stillingen i invertebratzoologi, kalles de tre innstilte inn til intervju og prøveforelesning. Endelig vedtak fattes av styret.

Lifjeld gikk inn for tilsetting i mykologistillingen, jf. vedtak i sak 09/09.


Sak 12/09 Postdoktor i eksperimentell mineralogi
 

Vedtak: Dr. Maarten Aerst tilbys stillingen som postdoktor i eksperimentell mineralogi. Dersom Aerst velger ikke å ta stillingen, tilbys stillingen til Rune S. Selbekk. Hvis heller ikke Selbekk tar stillingen, innkalles innstilte nr. 5 og 6 til intervju.

 

Eventuelt:

Sak 13/09 Ansettelser i administrative stillinger.

I lys av sak 48/08 og NHMs vanskelige økonomiske situasjon, fremmet Lifjeld forslag om at alle ansettelser i tekniske og administrative stillinger skulle godkjennes av styret. Godkjenningen var knyttet til finansiering/budsjett, ikke til person.

Vedtak: Alle tekniske/administrative stillinger med varighet mer enn 1 år skal godkjennes av styret før tilsetting. Dette gjelder basisvirksomheten, ikke prosjekter eller REVITA.


Sak 14/09 Stillingen til Hanne Hegre Grundt

Lifjeld bad om en statusoversikt, hvorpå Roaldset og styreleder ga en kort orientering.

Vedtak: Orienteringen tas til etterretning


Sak 15/09 Direktørstillingen
Administrasjonens representanter forlot møtet mens styreleder orienterte om status.

Vedtak: Orienteringen tas til etterretning.

 

Orienteringssaker:

O-sak 01/09 Veksthuset Oase 60 N – status
Roaldset orienterte. For øvrig vises til saksframlegget

Til styringsgruppens møte 23.02.09 har styreleder forfall. Stein Kaartvedt møter i hans sted.

O-sak 02/09 Renovering og nybygg ved NHM
Kristin Kielland Bauck orienterte om prosessen med utvikling av rom- og funksjonsprogram, og svarte på styrets spørsmål.

Lønnve supplerte med inntrykk fra studiereise til relevante museer i utlandet som deler av en utvidet arbeidsgruppe hadde gjort.

Roaldset fortalte om ulike prosesser vedrørende NHMs framtidig bruk av Munch-museet som foregikk på siden av museets eget arbeid med saken.


O-sak 03/09 Langtidsplan for utstillinger
Geir Søli orienterte og besvarte styrets spørsmål. Han understreket den vanskelige situasjonen for utstillingsarbeidet etter at seksjonen hadde blitt pålagt å sørge for budsjetterte egeninntekter til utstillingene. I det videre arbeid med NHMs utstillinger måtte en vurdere forholdet mellom basisutstillinger versus temporære utstillinger. NHM ville i tida framover utarbeide en overordnet plan angående utstillingsvirksomheten.

Roaldset orienterte kort om foreliggende ideer knyttet til UiOs jubileumsmarkering i 2011.

Styreleder ba om at museets overordnede plan for ustillingsarbeidet ble forelagt styret for behandling.

For øvrig vises til saksframlegget.

 

O-sak 4/09 Løpende saker.
Roaldset orienterte, herunder også om presentasjon av det norske Artsprosjektet i Tøyen hovedgård 27.januar, og om NFR-strategi for forskningssatsing knyttet til universitetsmuseene. For øvrig vises til saksframlegget.


 


NESTE STYREMØTE: Torsdag 23. april 2009 kl. 0900, møterom I, Tøyen Hovedgård.
 

Publisert 2. des. 2021 11:16