Hedmarks karplanter

Hedmarks karplanter


Til brukeren

Denne databasen er sammenstilt av data fra:

  • Botanisk hage og museum, Universitetet i Oslo (O).
  • Vitenskapsmuseet, Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet (TRH).
  • Krysslistenotater belagt i O, samt andre feltnotater.
  • Plantelister publisert av Often (1997).

Databasen inneholder pr. 1.1.1999 33.951 enkeltregistreringer, alle fra Hedmark fylke. Omtrent halvparten av postene i databasen er registreringer av herbariebelegg overført fra databasene ved karplanteherbariene i O og TRH. De resterende postene er data fra private feltnotater og krysslister belagt i krysslistearkivet ved Botanisk hage og museum i Oslo. Det er viktig å være klar over at informasjon fra krysslister og feltnotater skiller seg fundamentalt fra informasjon på herbarieetiketter ved at artsbestemmelsen ikke er kontrollerbar. Denne mangel på kontrollerbarhet gjør at krysslistene befinner seg i grenseland for akseptabel naturvitenskaplig metode, og vi kan ikke gi en garanti for at informasjonen som er samlet på krysslister vil bli benyttet i fremtiden. Herbariebelegg er, på den andre siden, håndfast dokumentasjon som til tider blir revidert, noe som gjør at navnsettingen kan endres som rein korreksjon eller som resultat av taksonomisk arbeid.

I motsetning til de fleste andre norske fylkene er herbariemateriale fra Hedmark fylke relativt godt dekket med tanke på dataregistreringer, spesielt i O. Bakgrunnen er et omfattende lokalfloraprosjekt som ble foreløpig rapportert av Often m.fl. (1998) og Haugan & Often (1998) i regi av Botanisk hage og museum i Oslo og Fylkesmannen i Hedmark, Miljøvernavdelingen. Det er imidlertid viktig å være klar over at kanskje bare 50% av det belagte materialet fra fylket er dataregistrert foreløpig. Ved de Botaniske samlingene foreligger det også en større mengde med krysslister. Bare et fåtall av disse er dataregistrert. De registrerte artene er hovedsakelig sjeldne arter som er av forvaltningsmessig eller plantegeografisk interesse. Dette medfører at registreringene av vanlige arter foreløpig er meget mangelfulle. Dessuten viser dataregistreringene i stor grad hvilke arter som har fanget botanikernes interesse.

Databasen er ingen fullstendig oversikt over karplantene i Hedmark. Registreringsaktiviteten i de ulike delene av fylket har vært svært forskjellig. Mens botanikere har saumfart enkelte områder på Hedemarken og deler av Nord-Østerdalen, er det meget tynt med registreringer av planter i de fleste kommuner. Dette gir et skjevt bilde av mange arters utbredelse, og mye registreringsarbeid gjenstår før et reelt utbredelsesbilde kan presenteres for mange arter. Uansett vil det for de fleste arters vedkommende ikke være mulig å gjengi det som virkelig eksisterer i naturen. Dette må presiseres ved bruk av dataene.

Som bruker av databasen vil en kanskje oppdage skrivefeil, feil i UTM-angivelse eller andre feil. Vi er takknemlige for tilbakemeldinger slik at vi kan rette i databasen. Korreksjoner kan meldes til Reidar Haugan. Databasen vil foreløpig bli oppdatert en gang hvert halvår. Gamle skrivemåter for stedsnavn regnes ikke som skrivefeil i denne sammenhengen.

Opphavsrett til herbariemateriale og belagte krysslister ligger hos Botanisk hage og museum i Oslo og Vitenskapsmuseet i Trondheim. Disse dataene kan fritt brukes i ikke-kommersiell og offisiell sammenheng, men videresalg er ikke tillatt. Ta kontakt med konservator ved karplanteherbariet i O eller TRH i tvilstilfeller.

 

Litteratur

  • Haugan, R. & Often, A. 1998. Status for truete arter i Hedmark. Karplanter. Fylkesmannen i Hedmark, Miljøvernavdelingen, rapport 17/98: 1-110.
  • Often, A. 1997. Botanisk undersøkelse av sørberg i Østerdalene, Hedmark. Fylkesmannen i Hedmark, Miljøvernavdelingen, rapport 10/97: 1-68.
  • Often, A., Haugan, R., Røren, V. & Pedersen, O. 1998. Karplantefloraen i Hedmark: sjekkliste, plantegeografiske elementer og foreløpige utbredelseskart for 488 taksa. Fylkesmannen i Hedmark, Miljøvernavdelingen, rapport 6/98: 1-261.

Søkeskjema

Indeks: Art Kommune Innsamlingsdato
Formater poster: I en setning (maks 100 poster) - Feltavgrenset (ingen maks - forsiktig!) - Kart (ingen maks).

Slekt: artsepitet:
Begrens søk til rødlistede arter: Nei Ja
Kommune:
Tekststreng i lokalitet og økologi feltene:
Tekststreng i innsamlerfelt:
Samlet fra og med år til og med år .
Inkluder udaterte innsamlinger: Ja Nei
Herbarieakssessjonsnummer fra og med til og med



Publisert 6. mars 2022 13:53 - Sist endret 6. aug. 2022 08:38