Hagemurerbien Anne

Murerbien Anne har tilbragt hele dagen i dag med å proviantere reirhullet sitt i Kongelosjen 1. Mens hun har fløyet skytteltrafikk ut og inn, har vi filmet og fotodokumentert henne både fra innsiden og utsiden av reirhullet. Vi har også skrudd på hvitt lys i Kongelosjen slik at det er lettere å observere hva som skjer der. Anne later heldigvis ikke til la seg affisere av lyset.

Det er nå klart at Anne er en hagemurerbie (Osmia cornuta), altså den arten som ble funnet ny for Norge i Botanisk hage i 2021. Hagemurerbien har blitt sett tallrik i Botanisk hage hvert år siden 2021, men har faktisk ennå ikke blitt funnet med sikkerhet noe annet sted i Norge. Hvordan har den kommet seg til Botanisk hage? Mest sannsynlig har den spredd seg hit naturlig sydfra. Hagemurerbien er en av utallige arter som nå ekspanderer nordover på grunn av det varmere klimaet. Den nådde Danmark i 2013 og Syd-Sverige i 2017, og altså Oslo i 2021. At den ikke har blitt funnet andre steder i Norge kan henge sammen med at den er temmelig lik hornmurerbien, som er en vanlig gjest på insekthoteller. Det krever litt ekspertise å skille de to. Samtidig er det også en mulighet for at den har blitt innført rett til Oslo av mennesker. Hagemurerbien er en god pollinator, og i Sverige og andre land selges det biereir med hagemurerbier i til fruktdyrkere.

Hagemurerbien er en STOR bie, og den vil ha store huller! Hullene i Kongelosjen ble laget ekstra store nettopp i håp om å tiltrekke seg hagemurerbien, og det virket jammen!

Anne begynte på reirhullet sitt i går. Hun tettet først litt gulvsprekker innerst i hullet med leire, og så begynte hun å lage en matpakke av nektar og pollen i det som skulle bli celle nr. 1. I dag sto hun opp i ti-tiden og fortsatte arbeidet med å fylle celle nr. 1 med pollen og nektar. Dette skal bli mat til hennes første barn. Hagemurerbien tilhører familien buksamlerbier, og typisk for disse er at de frakter pollenet på undersiden av bakkroppen. Anne er helt gul på undersiden når hun kommer til hotellet med ny ladning! Hun kryper alltid inn med hodet først, inspiserer matpakka innerst i hullet, og gulper opp en stor porsjon nektar fra magen som føyer seg til matpakka. Så slår hun en 180 graders kollbøtte slik at hun får rumpa vendt innover, rygger rumpa godt inn i matpakkehaugen, og bruker bakbeina til å skrape løs pollenet fra buken slik at det også føyer seg til haugen. Deretter galopperer hun ut av hullet og flyr av gårde på jakt etter mer mat.

Rundt klokken 14:30 var hun helt ferdig med celle nr. 1. Da begynte hun å konstruere en skillevegg av leire mellom cellen og det som skal bli neste celle. Underveis må hun også ha lagt et egg i cellen, men det fikk vi ikke med oss. Vi vet heller ikke akkurat hvor hun henter leiren, men hun flyr i retning av Palmehuset for å finne den. Hun frakter leiren i kjevene i form av en stor ball av våt leire. Så bruker hun munnen og trolig de to krumme hornene hun har i pannen til å forme leiren slik hun vil ha den. Hun brukte to timer på å lage skilleveggen, og så begynte hun på neste matpakke i neste celle. Hun kom imidlertid ikke så mye lenger i dag. Nå klokken halv ni på kvelden sitter hun i hullet sitt og venter på morgenen.

Publisert 18. apr. 2024 20:39 - Sist endret 18. apr. 2024 20:39