Økologi

Eik blomstrer samtidig med løvsprett. Foto: Kristina Bjureke, NHM

Eik vokser i hovedsak i tørr skog og på berg. Eik er et lyskrevende treslag som trives best på lune solvendte plasser, og må ha en sommertemperatur på gjennomsnittlig 12,6 grader for å sette frø. Eik har pælerot. Treslaget foretrekker god næringsrik jord, og blir buskformet om jorden er for skrinn.

Sammen med slåttemark, slåttemyr, kalklindeskog og kalksjøer har hule eiker med virkning fra 13. mai 2011 fått status som en utvalgt naturtype. Utvalgte naturtyper er områder det skal tas særskilt hensyn til ved arealplanlegging, utbygginger og annen bruk og forvaltning av natur. Staten kan gi tilskudd til tiltak for å ta vare på den utvalgte naturtypen.

Hule eiker tilbyr viktige levesteder for svært mange ulike organismer. Eiketrær kan bli meget gamle, og de fleste hule eiker er mer enn 200 år. I løpet av eikas lange levetid oppstår mange viktige levesteder på og i treet, som grov sprekkebark og ulike miljøer med død ved og vedmuld. Dette er grunnlaget for eikas rike artsmangfold.

I følge flere kilder er eik det treslaget i Skandinavia som har flest arter knyttet til seg. Det anslås at 4-500 arter av lav, moser og sopp har eik som eneste eller viktigste vertstre. I tillegg kommer 8-900 insektarter, som igjen er assosiert med et stort antall parasitter fra ulike artsgrupper. Totalt kan man derfor anta at minst 1500 arter er forbundet med eik. Mange av disse er særlig knyttet til grove, gamle eiker.

 

Publisert 13. jan. 2014 16:01 - Sist endret 6. apr. 2022 13:28