Lind-kuriosa

Carl von LinnéSelveste Carl von Linné har navn etter en lind.

Ole Høiland

Mestertyven Ole Høiland skal ifølge tradisjonen ha gjemt seg i den hule Strøtvedtlinden ved Drammen. Denne linden ble omtalt som Buskeruds største tre med en omkrets i brysthøyde på 6,35 m i 1922. det heter at treet er plantet på en eldgammel prinsessegrav (datter av kong Brage). Sagnet sier også at det skal ligge en skatt under denne linden, men skatten må ikke røres, for det vil bringe ulykke over gården. Strøtvedtlinden falt i 1969, kanskje var den langt over 500 år. Hvordan har det gått med skatten, mon tro?

Carl von Linné

Den svenske botanikeren Carl von Linné har tatt sitt navn etter en lind. Det var hans far Nils som tok navnet Linnaeus etter en stor lind som sto på slektsgården Linnegård i Småland der han vokste opp. Da faren studerte til prest var det krav om et familienavn, og skikken var latinifiserte former, fordi latin var vitenskapens språk. To av onklene til Nils kalte seg Tilander. Carl føyet et von til navnet, og forenklet Linnaeus til Linné.

Det hellige tre

Lind finnes ofte plantet i gamle hager, og var både til pryd og nytte. Treet ble tidlig plantet av munker og nonner som ”Det hellige tre”, som det knytter seg mange tradisjoner og legender til. Fortsatt finnes det lind ved noen av de gamle klosterruinene, bl.a. ved Reinskloster i Rissa i Trøndelag. Noen av trærne antas å være over 800 år gamle. I barokkhagenes tid var linden spesielt populær. En av årsakene var at den godt tålte beskjæring og forming, og derfor passet særlig godt til løvganger, bueganger og lysthus. En løvgang er en hvelvet allé som danner en slags tunnel. Både på Rød herregård i Halden, Linderud gård i Oslo, Skrivergården i Mandal og ved Haraldsplass sykehus/Diakonissehjemmets sykehus i Bergen finnes en løvgang eller lindetunnel.

Tau og reip

På begynnelsen av 1800-tallet ble folk oppfordret til å plante lind. Det ble hevdet at et stort tre kunne dekke alt en husholdning hadde behov for av tau og reip.

Lindealléen ved Linderud gård

Lindealléen ved Linderud gård i Grorudsdalen er en av Norges lengste lindealléer.

Publisert 17. jan. 2013 14:48 - Sist endret 6. apr. 2022 13:28