lag-din-egen-eng

  • 15. feb. 2018

    Har du en plen eller et restarel som egentlig ikke benyttes? Hvorfor ikke berike den med høyere biologisk mangfold? I denne bildeserien viser vi deg steg for steg hvordan du kan anlegge din egen blomstereng. Og ikke ble avskrekket av de store maskinene på noen av bildene: for mindre blomsterenger kan man benytte helt vanlige hageredskaper. 

  • 15. feb. 2018

    Frø av ulike ville planter samles inn under sensommeren og høsten. Frøene til ulike arter blir modne ved ulike tidspunkter. Det er viktig å bruke papirpose, ikke plast, og frøene skal oppbevares tørt og kjølig. Ligger frøene i plastposer som ikke puster kan de lett mugne.

  • 15. feb. 2018

    Frø av ulike arter samles inn på forskjellige tidspunkter, alt etter at de ulike artenes frø blir godt modent. Frøene til marianøkleblom kan for eksempel samles inn i august, mens frøene til blåknapp kan samles inn i slutten av september. Samle gjerne inn hele poser med høy fra urterike enger, så at mangfoldet av gress og starr også følger med i tillegg til de typiske blomstene.

  • 15. feb. 2018

    Potte med frøplanter av gulmaure, februar 2018. Når de blir litt større prikles de over til jiffypotter, en plante i hver potte. Småplantene skal plantes ut på engarealet våren 2018. Flere bilder kommer. 

  • 15. feb. 2018

    Den øverste næringsrike jorden ble erstattet med næringsfattig grus. Og dersom du ønsker å anlegge en slåttemark på et mindre areal, kan du selvsagt bruke en spade i stedet for gravemaskin. 

  • 15. feb. 2018

    Grus og jord blir frest ned og blandet i det nye utvidete området.

  • 15. feb. 2018

    Her rett nedenfor dammen i Fjellhagen utvider vi den allerede etablerte slåttemarka. Engen vil bli liggende i en skråning med god solinnstråling. Det er tørrest lengst opp og de artene som tåler best tørke plantes her. Leder for Botanisk hage, Tor Carlsen, ser frem til at det kommer å blomstre om et til to år.

  • 15. feb. 2018

    Slik kommer det forhåpentlig å se ut om to år. Dette er et bilde fra vår allerede etablerte slåttemark. Det ble tatt i juni 2017 når engtjæreblom i sin beste prakt.

  • 15. feb. 2018

    Vår eng slås med ljå. Vi slår den sent på sommeren, etter at blomstene er avblomstret og satt frø.

    Avklippet/høyet fjernes etter noen dager når frøene har fallet ned i jorden. Om det ligger og råtner så tilfører avklippet næring til jorden. Om det dukker opp uønskede arter som f.eks. stornesle og vinterkarse er det viktig å fjerne dem tidlig før de frør seg. Slåttekvelden i Botanisk hage er et åpent arrangement for publikum. Alle er velkommen og instruktør viser deg teknikken og du ikke svingt en ljå tidligere.