Purpursolhatt – medisinplante fra indianernes tid

I Urtehagen har vi alle fargevariantene av purpursolhatt. Foto: Per Aas

Purpursolhatt Echinacea purpurea er en høyreist og flott plante i kurvplantefamilien. Den har store, vakre purpurfargete, rosa eller sjeldnere hvite blomsterkurver, der randkronen er utstående eller svakt hengende. Skivekronen i midten har mørk farge. Det er en flerårig plante som blir 80-100 cm høy med avlange, brede blader.

Purpursolhatt er viltvoksende i Nord-Amerika, der den vokser på prærien og i åpne skogområder. Den er hardfør og lett å dyrke i Norge, og trives på solrike plasser i god hagejord. Purpursolhatt, smalbladet solhatt (E. angustifolia) og blek solhatt (E. pallida) dyrkes i stor skala i USA og Europa for det medisinske markedet, men også som prydplante.

Nordamerikanske indianere har brukt solhatt mot en lang rekke sykdommer, bl.a. hoste, tannpine, hudplager og slangebitt. Planten er omtalt som medisinplante i vitenskapelige verk fra 1700-tallet. I dag får man kjøpt solhatt i helsekostforretninger og på apotek for bl.a. å styrke immunforsvaret og mot forkjølelse.

Slektsnavnet Echinacea er utledet fra det greske ordet echinos, som betyr pinnsvin eller sjøpinnsvin, og henspeiler på de piggete tørre frøhodene.

Purpursolhatt dyrkes i Urtehagen.

Publisert 22. juli 2014 12:54 - Sist endret 13. des. 2019 11:29