Lok 1 Geologisk museum

Forrige  |  Neste  |  Kart

Foran inngangen til Geologisk museum står to store steinblokker. Begge er av breksje, dvs. at de inneholder skarpkantede bruddstykker, men de har vidt forskjellig dannelseshistorie:

Den ene, eruptivbreksjen er dannet ved størkning av en smelte som har revet med seg bruddstykker fra dypet, (Lokalitet: Sinsenbakken, Oslo, alder ca. 250 millioner år).

Den andre, nedslagsbreksjen, er dannet ved knusing av berggrunnen da et stort himmellegme deiset ned. (Lokalitet: Gardnos i Hallingdal, alder ca. 650 millioner år).

Legg merke til de to vakre, lyserøde steinbygningene, Geologisk museum og Zoologisk museum, bygget i henholdsvis Drammensgranitt og syenitt ("Grorudgranitt", "Nordmarkitt"). Syenitten i Zoologisk museum skriver seg fra området omkring Grorud, som var sentrum for norsk steinindustri gjennom store deler av 1800-tallet.

Se nøye på granitten i veggen på Geologisk museum! Legg merke til de enkelte mineralkornene av kvarts (grå, glassaktige), kalifeltspat(her lyserøde, med glinsende spalteflater) og biotitt (glimmer, her som små, glinsende, sorte skjell)!

Diskuter hva som er bergart og hva som er mineral (Tips: en bergart består av forskjellige mineraler, men hva er et mineral?)

Se på de store steinblokkene på hver side av inngangsdøren. Hva ville du kalle bruddstykkene i breksjen? Bergartsfragmenter eller mineraler?

Publisert 16. feb. 2009 12:04 - Sist endret 24. feb. 2012 15:40