Våre minste husdyr: Kjempetreveps

Urocerus gigas






Orden: Årevinger

ROM: Stue/Kjeller

Kjempetrevepsen er et stort og imponerende insekt med brunaktige vinger, og en bakkropp i sort og gult. Dyret kan bli 3 cm langt, og ha et vingespennet på mer enn 6 cm. Bakerst har hunnen en lang eggleggingsbrodd. På grunn av sin størrelse skaper trevepsen ofte panikk når den dukker opp, men dyret er en helt ufarlig, og eggleggingsbrodden tjener kun i eggleggingens funksjon og har ikke gift. En annen treveps som unntaksvis også kan påtreffes innendørs i Norge er den noe mindre metallskimrende blå trevepsen (Sirex juvencus).

Kjempetreveps er vanligst i de sørlige delene av landet.

Hunnen av kjempetreveps legger sine egg ved å sage leggebrodden inn i treet. Eggene klekkes etter 3-4 uker, og larvene gnager ganger med sirkelformet tverrsnitt. Gangene går ofte dypt inn i veden, og fylles med et svært tettpakket boremel, en blanding av sagflis og ekskrementer. Larvenes utviklingstid tar vanligvis 2-3 år, men under ugunstige forhold kan utviklingen til voksent insekt ta opp til10 år. Forpuppingen skjer i enden av gangen, og den voksne vepsen tar seg ut ved å gange et sirkelrundt hull.

Kjempetreveps kan dukke opp i hus som et resultat av at den har kommet inn med peiseved, men larven kan også ha utviklet seg i trevirke som har blitt benyttet ved byggingen av huset. De voksne vepsene vil ikke legge egg på nytt i huset , og det er derfor ingen grunn til å bekjempe treveps i hus.

Publisert 18. nov. 2009 17:04 - Sist endret 8. nov. 2013 11:18