Våre minste husdyr: Tørrfruktmøll

Plodia interpunctella




Orden: Sommerfugler

ROM: Kjøkken

Tørrfruktmøll er som voksen knapt 1 cm lang. Forvingenes innerste tredjedel er lysegrå, mens den ytterste delen er mørk grå med mer eller mindre glinsende kobberrøde flekker. Larven er gulhvit med brunt hode, opptil 12-13 mm lang.

Tørrfruktmøll er utbredt over det meste av Jorden, men er av størst betydning i varmere strøk. Det importeres stadig til Norge.

Larven av tørrfuktmøll angriper først og fremst tørket frukt, nøtter uten skall ( f.eks. peanøtter) og mandler, men også mel og kornvarer; larven er også funnet i sjokolade.

Hunnen legger egg fra den er 3 dager gammel, og kan legge ca 400 egg i løpet av 14 dager. Eggene legges normalt på matvarer. Utviklingstiden fra egg til voksen møll er avhengig av vareslag og temperatur. Ved gunstigste forhold ved 25oC er den ca 35 døgn. Det normale er 1-2 generasjoner per år.

De utvokste larvene forlater matvarene for å forpuppe seg på beskyttede steder i nærheten. De kryper da oppover veggene til taket. Larvene spinner en ca 7 mm lang kokong festet til sprekker og ledninger eller i vinkelen mellom vegg og tak. Puppestadiet varer ca 14 dager. En ser sjelden møllet om dagen, da de flyr mest i mørke. Møllene tiltrekkes av lys, særlig ultrafiolette stråler.

I bolighus finnes ofte tørrfruktmøll i mandler, rosiner, konfekt, frøvarer til dyrefòr etc. Tørrfruktmøll er blitt vanligere i Norge i de siste årene, både i importerte varer og i norske lagre. Tørrfruktmøll i varer kan drepes ved gjennomvarming i én time ved 55oC eller ved frysing i ett døgn ved minst -18oC. Bekjemping på lagre kan være vanskelig.

Publisert 18. nov. 2009 17:03 - Sist endret 8. nov. 2013 11:33