Brunbeltet kakerlakk

Supella longipalpa (FABRICIUS, 1798)

Orden: KAKERLAKKER - Blattodea
Familie: BLATTELIDAE

Kjennetegn

Dette er en forholdvis liten, brunmønstret art. Grunnfargen er lys gul eller rødbrun. Framvingene har mørke brune tverrbånd (belter). Forbrystet er brunt i midten med lysere, gjerne klare fremre kanter. Hunnen er vanligvis mørkere enn hannen. Hannen har fullt utviklede vinger og kan fly. Hunnen derimot har noe reduserte vinger, slik at disse ikke når bak til enden av bakkroppen. Hunnens vinger er betraktelig bredere og rundere enn hannens. Lengde imago: Hann 10-14 mm, hunn 10-13 mm. Nymfene er lyst rødbrune med brune eller gule mønstre. De har aldri parallelle langsgående striper slik som nymfene til Tysk kakerlakk. På oversida av bakkroppens syvende segment har den voksne hannen en ryggkjertel med en hårete tuberkel, noe som skiller den fra Tysk kakerlakk som den ofte forveksles med. Sistnevnte har heller ikke det typiske tverrbåndet (beltet) over dekkvingene.

Utbredelse i Norge

Spredte funn innendørs. Først påvist i 1972. Funn foreligger blant annet fra Oslo, Bærum og Arendal.

Totalutbredelse

Dette er en kosmopolitt, som nå forekommer i tropiske og subtropiske strøk rundt om i verden. Som flere av dens slektninger har også denne sin opprinnelse i tropisk Afrika.

Biotop

Opptrer vanligvis i oppvarmede bygninger og kontorlokaler. Arten liker varme, og optimalt for den er temperaturer mellom 25 og 30 °C. Den klarer seg forholdsvis bra i tørt klima. Kan gjerne finnes i privatboliger hvor den til tider etablerer seg i TVen hvor den nyter godt av varmen fra denne. Derfor kalles den også for TV-kakerlakk.

Biologi

Hunnen produserer en liten rødlig eggkapsel som hun limer fast på et passende sted etter én til to dager. Det er opptil 18 egg i kapselen, og disse klekker vanligvis etter 2-3 måneder. Nymfeutviklingen tar fra 3-6 måneder, og den voksne kakerlakken kan leve fra 5-9 måneder. I denne perioden kan en hunn produsere fra 10 til 30 eggkapsler. De lever av forskjellig organisk føde.

Trusler

-

Rødlistestatus

-

Litteratur

Marshall & Haes (1988), Åkerlund (1991), P. Ottesen pers. med.

Publisert 28. jan. 2009 16:09 - Sist endret 5. sep. 2011 16:22