Skogsaksedyr

Hann av skogsaksedyr (Foto © Lars Ove Hansen)

Chelidurella acanthopygia (GÉNÉ, 1832)

Orden: SAKSEDYR - Dermaptera
Familie: BREDFOTSAKSEDYR - Forficulidae

Kjennetegn

Forholdsvis liten rødbrun art. Brystskjoldet er bredere enn langt og med innsvingt bakkant. Vingene er reduserte hos begge kjønnene. Hannens saks danner nesten en sirkel, men klørne berører ikke hverandre. Hunnens saks er mindre og pekende rett bakover. Lengde imago: Hann 6-10 mm, hunn 6-13 mm. Voksne individer kan lett skilles fra Vanlig saksedyr på saksenes utforming, og ved at Skogsaksedyr har reduserte vinger.

Utbredelse i Norge

En rekke funn foreligger fra Oslofjordsområdet. Videre finnes den sørøstover til Lyngdal og Bygland i Agder, og videre spredt nordover til Snillfjord i Sør-Trøndelag. Den er også påvist i edelløvskog på nordvestlandet. Arten ble først angitt fra Lunner i Oppland i 1937, men det viser seg at det eldste norske funnet er fra Ål i Hallingdal og samlet av Embrik Strand i 1898. Den er påtruffet i følgende fylkesregioner: Ø, AK, HES, OS, BØ, BV, VE, TEY, TEI, AAY, AAI, VAY, STY.

Totalutbredelse

Utbredt i Mellom- og Nord-Europa.

Biotop

I Danmark er arten knyttet til løvskog, men i Norge finnes den også i gran- og furuskog. Den er således funnet i eikelunder, eldre edelløvskog, eldre granskog og forholdsvis glissen furuskog. Felles for funnområdene er at de har et visst innslag av død ved.

Biologi

Arten er knyttet til trær hvor den lever mye av tida. Gjerne sitter de voksne under løs bark. Eggleggingen skjer på våren og forsommeren.

Trusler

Hogst har nok noe negativ innvirkning på arten, siden den opptrer stort sett i skog med en viss grad av urørthet, og gjerne der det forekommer noe død ved.

Rødlistestatus

Nei.

Litteratur

Knaben (1943), Holst (1970), Aagaard (1972).

Publisert 28. jan. 2009 16:10 - Sist endret 5. sep. 2011 16:36