English version of this page

Victoriahuset

Victoriahuset på Tøyen ble åpnet i 1876 og er som en tidskapsel fra 1800-­tallet. De fleste botaniske hager i Europa var opptatt av å dyrke og vise den gigantiske nøkkerosen fra Amazonas. Dette var lenge før folk flest fikk mulighet til å reise og oppleve eksotiske blomster – eller se dem på TV.

Victoriahuset er åpent 10-21 fra 1.april til 30.september. Fra 30. september til 31. mars er det åpent 10-17.

I midtrommet finner du bassenget med nøkkeroser. Vi dyrker arten Victoria cruziana eller krysninger mellom den og Victoria amazonica. Er du heldig, kan du også oppleve lotus i blomst. Ellers i rommet er det mest nyttevekster fra tropiske strøk, der klimaet er varmt og fuktig. Du kjenner dem fra kjøkkenet, men vet kanskje ikke hvordan plantene ingefær, kaffe og kanel ser ut i naturen.

Rommet til høyre når du kommer inn er viet planter fra subtropiske strøk. Noen kaster bladene når det er tørt, og noen overlever som knoll under bakken. Botanikere ved Naturhistorisk museum arbeider med å beskrive og kartlegge floraen i det østlige og sørlige Afrika. Mange nye arter er beskrevet. Noen er utrydningstruet og fins kanskje kun i kultur her på museet. I dette rommet dyrker vi noen av dem. 

Rommet til venstre viser et utsnitt av plantelivet i regnskogens trekroner, i tillegg til kjøttetende planter langs den ene veggen. Planter som lever i trekronene kalles epifytter. Mange av dem er orkidéer eller ananasslektninger.

Dronningen av nøkkeroser

Victorianøkkerosen er oppkalt etter dronning Victoria. Arten Victoria amazonica vokser i Amazonas på grunt vann i stille bakevjer. Den er blant verdens mest hurtigvoksende planter. Et blad kan øke sin diameter med 35 cm på et døgn og kan holde vekten av et barn. Blomsten åpner seg bare to netter. Første natt er den hunnlig, neste er den hannlig. Det finnes tre arter victorianøkkeroser, Victoria cruziana fra Paraguay, V. amazonica, som tidligere ble kalt V. regia, og V. boliviana. Den siste hører hjemme i Bolivia, hvor den vokser i våtområder tilknyttet Amazonas. Arten ble først beskrevet i 2022. Bladene kan bli opptil 3,2 meter brede og er de største i slekten. Den er altfor stor til at vi kan dyrke den her.

Forfatteren Johan Borgen (1902-1979) skrev novellen «Victoria Regia» (1954) der deler av handlingen er lagt til vårt veksthus.

liste