Protokoll fra møte i Naturhistorisk museums styre

Møtet ble satt 27. november 2014, kl. 09:00, Møterom i Brakka , og hevet kl. 13:00.

Tilstede:

Kristin Halvorsen
Charlotte Sletten Bjorå
Gabrielle L. Gjerdset
Arild Johnsen
Ivar Myklebust
Eirik Rindal
Hanne Lene Skjeklesæther
Einar Uggerud

Forfall:
Ådne Hindnes (ingen av vararepresentantene kunne møte)

Fra administrasjonen:
Arne Bjørlykke
Fridtjof Mehlum
Geir A. Rogstad
Elisabeth Aronsen (referent)
Hedda Ugletveit (under sak 6,7)
Cathrine Vollelv (under sak 1,2,3,8 og 4)

Sak 8 ble behandlet etter sak 3
Sak 9 ble behandlet i lukket møte (kun styrets representanter var tilstede)- saken ble tatt etter eventuelt og o-sakene.

Ordinære saker

V-SAK 1 Protokoll møte 04/14

Protokollen er godkjent.

Saksdokumenter:

Protokoll møte nr. 4
          
V-SAK 2 Møteplan 2015

Foreslåtte møteplan inneholdt en feil - 25.mai (2.pinsedag) skal være 28.mai

Møte foreslått 19. mars ble flyttet til 26.mars. Den 25.mars avholdes et planseminar på ettermiddagen med påfølgende middag. Første styremøte avholdes på Økern om praktisk mulig. Styret ønsker også en omvisning i lokalene på Tøyen.

VEDTAK
Styret har satt satt følgende møteplan for 2015:
5.februar, 26.mars, 28.mai, 24.september og 26.november

          
V-SAK 3 Status helse- miljø og sikkerhet ved NHM

Rogstad utdypet HMS rapporten.


Styret ble deretter etter ønske fra Bjorå, orientert om arbeidet som gjøres for å bedre sikkerheten i botanisk hage.

VEDTAK
Notatet om HMS- og sikkerhetssituasjonen ved NHM tas til etterretning.

Saksdokumenter:

v-3-hms.pdf
          
V-SAK 4 Budsjett og årsplan

Rogstad og Vollelv gikk igjennom de enkelt poster i budsjett for 2015. Budsjettet er stramt og ekspansjon krever økt ekstern inntjening. Bjørlykke redegjorde for måloppnåelse iht til strategiplanen som ligger til grunn for årsplan og tilhørende budsjett.


Styremedlemmene hadde en del mindre kommentarer til årsplanens innhold så vel som rutiner knyttet til utarbeidelse og evaluering av de som blir tatt med videre.

Frist for innsending av budsjett (inkl. langtidsbudsjett) og årsplan er 15.desember. Begge vil revideres iht endelig resultat som foreligger i januar og legges fram for styret i første møte. Et utkast til langtidsbudsjett frem til 2018 ble også presentert og kommentert.

VEDTAK
Styret vedtar fremlagte forslag ti årsplan og budsjett med de rammer som foreligger. Direktøren gis fullmakt til å foreta mindre justeringer av årsplan og budsjettfordeling innenfor den totale budsjettrammen frem mot leveringsfrist.

Saksdokumenter:

saksframlegg-budsjett-2015.pdf
Årsplan
Foreløbig disponeringsskriv
          
V-SAK 5 Forlenget tilsetting professor (utover aldersgrense)

Bjørlykke og Mehlum orienterte.


VEDTAK
Styret ved Naturhistorisk museum tilsetter Felix Gradstein som professor (SKO 1013) for en periode på et år - 01.01.2015 til 31.12.2015. Tilsettingen forutsetter ekstern finansiering. Stillingsprosent fastsettes av direktøren i henhold til budsjett og finansieringsplan for Norlex prosjektet.

          
V-SAK 6 Tilsetting av professor/1.am. i mineralogi

VEDTAK
NHMs styre slutter seg til Museumsdirektørens innstilling og tilsetter Adrian Finch som professor i mineralogi. Dersom han takker nei, tilbys stillingen som professor i mineralogi til Axel Müller.

          
V-SAK 7 Mulig kunngjøring av professorat (50%) i botanikk

Bjorå erklærte seg inhabil og forlot møtet.

VEDTAK
Styret foretok en grundig vurdering av saken og besluttet med 5 stemmer å ikke slutte seg til direktørens forslag 1 stemte for forslaget og 1 avholdt seg fra å stemme.

          
V-SAK 8 Stengning av Waldemar C. Brøggers hus i forbindelse med flytting til Økern

Bjørlykke innledet med forhistorien fra Riksrevisjonens rapport i 2003 og frem til dagens situasjon; samlingsbygget lar seg ikke realisere i overskuelig framtid, men ved hjelp av Økernlokalene kan samlingene gis tilfredsstillende vilkår. Først trinn I (1.etg.) og nå trinn II (kjelleren). Neste skritt, Økern III, vil være en påbygd etasje. De lokalene som er øremerket geologi er nøye planlagt, i tett samarbeid med brukerne og vil gi gode arbeidsforhold.

Deretter gjorde Bjørlykke rede for plan fram til Økern er klar. Samlingene må gjennomgås og det som skal avhendes sorteres ut og kastes. Det er også sterkt ønskelig å få digitalisert samlinger før de flyttes. For å gjennomføre dette må publikumsarealer stenges. Alt geo-personell vil flytte så snart samlinger og laboratorier er på plass. De øvrige med kontorplass i Brøggers hus vil senest flytte når rehabiliteringen tar til.

Bjørlykke og Rogstad besvarte så spørsmål og fikk innspill som tas videre inn i planprosessen. Bjørlykke og Halvorsen har stor tro på at rehabilitering av Brøgger vil bli realisert. Bjørlykke ser behovet for god informasjonshåndtering ovenfor publikum og støtte til personell som møter publikum direkte. Det er tatt høyde for reduserte inntekter i årsplan og budsjett . Utstillingssatsingen for 2015 konsentreres om Colletts hus.


VEDTAK
Det tas sikte på at utstillingene i annen etasje i Brøggers hus stenges for publikum i januar 2015 i sammenheng med flytting av samlingene til nye magasiner på Økern. Første etasje og Øglehallen vil være tilgjengelig for publikum til sommeren 2015. Arbeidet med å etablere nye utstillinger i Colletts hus starter i første kvartal 2015. Det utarbeides en egen informasjonsstrategi.


Saksdokumenter:

v-8.pdf
          
V-SAK 9 Tilsetting av museumsdirektør

Saken ble behandlet i lukket møte kun med styrerepresentanter til stede. Styreformannen overleverte styrets innstilling til Universitetets styres sekretariat.

Saksdokumenter:

Vedtak
          
V-SAK 10 Eventuelt

Sakene var innmeldt ved møtets start:

Skjeklesæther etterlyste mediarapport for jubileumsåret og status for plan for bruk av Lids legatmidler overført NHM for en tid tilbake. Bjørlykke tok dette ad notam.

Bjørlykke orienterte kort om ordningen med gaveforsterkning ved donasjoner til museer som for univ.mus. tilfelle ikke gjelder samme gunstige ordning som museer underlagt Kulturdepartementet. Halvorsen og Bjørlykke vil ta dette opp skriftlig med Kunnskapsdepartementet.

          

Orienteringssaker

O-SAK 1 Masterplan Tøyen

Det vises til det utsendte notat.

Saksdokumenter:

0-1.pdf
          
O-SAK 2 Veksthus

Bjørlykke har tro på at det vil komme en avgjørelse om oppstart av prosjekteringen før jul.

          
Publisert 1. des. 2014 11:44 - Sist endret 27. nov. 2018 14:06